Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Η Βάση


Βάση Φούρνου


Η βάση του φούρνου μας μπορεί να κατασκευαστεί από τσιμεντόλιθες ή από Ytong και πρέπει να έχει διαστάσεις οι οποίες θα παρέχουν με άνεση την εγκατάσταση του θόλου μας, της πορτας και γιατί όχι κάποιο σημείο για να ακουμπάμε τα ταψιά μας.
Ένας πολύ σημαντικό παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε είναι ο σωστός οπλισμός της πλάκας του φούρνου μας διότι το βάρος σε έναν θόλο κατασκευασμένο με πυρότουβλα είναι πολύ μεγάλο.Η σύγχρονη και ακριβότερη επιλογή της
κεραμόπλακας μας δίνει  λιγότερο πάχος και βάρος στην
κατασκευή μας με μεγαλύτερη μόνωση.

Βάση ψησίματος

Η βάση ψησίματος του φούρνου συνήθως αποτελείτε από πλάκα τσιμέντου πάχους περίπου 10 εκατοστών με οπλισμό (πλέγμα από σίδερα), στρώνουμε γυάλινα μπουκάλια κατα προτίμηση όρθια με τον λαιμό του μπουκαλιού προς τα κάτω και γεμίζουμε τα κενά με περλίτη. Το τελευταίο στρώμα είναι άμμος τόση ώστε να αλφαδιαστεί η επιφάνεια και να πατήσουν πάνω τις οι πυρόπλακες ή τα πυρότουβλα.


(Παρακαλώ εάν χρησιμοποιήσετε άρθρα από το blogspot μου αναφέρεται την πηγή.)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Τα υλικά

Τα Υλικά
Ο ποιο δύσκολος και πολύπλοκος τρόπος κατασκευής ενός φούρνου είναι η χρησιμοποίηση των πυρότουβλων, φυσικά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με την βελτίωση της αισθητικής του χώρου σας αλλά και από λειτουργική άποψη!


Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Ο θόλος και η μόνωση του.

ΘόλοςΗ κατασκευή του θόλου αποτελεί ίσως το ποιό δύσκολο μέρος της κατασκευής του ξυλόφουρνου με πυρότουβλα και αυτό γιατί ο μάστορας, δηλαδή εσείς, θα πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή, αρκετό χρόνο και πολύ καλό μάτι!

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Η πόρτα(αψίδα) και η καμινάδα.

Πόρτα-ΑψίδαΗ είσοδός του φούρνου ποικίλοι στον χρονικό διάστημα που θα κατασκευαστεί, αρκετοί φτιάχνουν πρώτα την είσοδο με την αψίδα και μετέπειτα τον θόλο, άλλοι πάλι την χτίζουν παράλληλα όπως ανεβαίνουν τα περάσματα(δαχτυλίδια) μέχρι την κορυφή.