Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Το πρώτο Άναμμα.


Το Πρώτο Άναμμα

Το πρώτο άναμμα του φούρνου μας θα γίνει όταν θα έχει περάσει μία εβδομάδα ή και περισσότερο,  από την ολοκλήρωση του φούρνου....


Για να ανάψουμε την φωτιά μας κάνουμε δύο παράλληλες σειρές από μέτριου πάχους ξύλα από την είσοδο της πόρτας μέχρι το πίσω μέρος του φούρνου.
Έπειτα σχίζουμε στα 4 ίδιου μεγέθους ξύλα, εάν δεν μπορείτε να τα σχίσετε στα 4 προφανώς βάλατε πολύ μικρά ξύλα στην αρχή.
Τα κομμένα αυτά ξύλα τα απλώνουμε κάθετα και με λίγο κενό μεταξύ τους, κατά το μήκος των πρώτον σχηματίζοντας έτσι ένα "κρεβάτι".
Πάνω από αυτά βάζουμε άλλη μία στρώση από τα ίδια ξύλα αλλά σε ίδια κατεύθυνση με τα πρώτα ξύλα.

Τέλος βάζουμε 2-3 φύλα εφημερίδα σε μασούρι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ...ΝΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ και γύρο γύρο από την εφημερίδα μας λίγα ξυλαράκια.(εικόνα)


Το σωστό άναμμα της φωτιάς.
Τα ξύλα μας τα στοιβάζουμε κατά αυτόν τον τρόπο ώστε να ανάψει η τελευταία στρώση των ξύλων που βάλαμε στον φούρνο μας και να καίγονται τα ξύλα από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή όπως καίει ένα κερί! 
Σκεφτήκατε ποτέ γιατί ένα κερί δεν καπνίζει;Γιατί κάνει την τέλεια καύση!
Ίσως να μην έχετε ξανακούσει αυτό τον τρόπο ανάματος της φωτιάς αλλα πιστέψτε με, χρησιμοποιείς τα μισά ξύλα και ζεσταίνεται κατά μία ώρα λιγότερο ο φούρνος σας.

Όταν βλέπουμε τον φούρνο μας να καπνίζει κάτι δεν πάει καλά...ή βάλαμε πολλά ξύλα ή τα ξύλα μας είναι ακόμη νωπά ή έχει ντέρτια (χιουμοράκι...).

Έπειτα μόλις περάσουν 20 λεπτά θα έχει καεί και η κάτω σειρά των ξύλων ρίχνουμε ξύλα με τον ίδιο τρόπο και ου το κάθε εξής.

Στο πρώτο μας άναμμα σκοπός μας είναι να ζεστάνουμε και να στεγνώσουμε καλά τον φούρνο μας, όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο ο φούρνος σας έχει ακόμη υγρασία από το μούλιασμα των πυρότουβλων και την πυρόκολα.

Με τον καιρό θα μάθουμε το πότε ακριβώς ο φούρνος μας έχει μαζέψει στα τοιχώματα του την μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί γιατί μόνο τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μαγειρεύουμε.
Εάν οι τοίχοι μας δεν έχουν "γεμίσει" με θερμότητα τότε δεν θα αρχίσουν να αποδίδουν την θερμότητα αλλά συνεχίζουν να την μαζέυουν.

Τον φούρνο μας θα ήταν καλό να τον καίμε για τουλάχιστον 7 ώρες την πρώτη φορά.
Έχω ακούσει κάτι για 24ωρα αλλα πιστέυω οτι για τα πυρότουβλα είναι περιττό..
Όταν δούμε τούβλα του φούρνου μας να ασπρίζουν θα σημαίνει ότι τα τοιχώματα του φούρνου μας έχουν φτάσει σε θερμοκρασίες που καίει την πίσσα μέσα στον θόλο, αυτό το διαπιστώνουμε βλέποντας ότι δεν βγαίνει καθόλου καπνός από την καμινάδα γιατί σε τέτοιες θερμοκρασίας γίνεται η τέλεια καύση του ξύλου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑΤΑ, τα χημικά αυτά θα καταλήξουν στο πιάτο μας...

Τέλος βγάζουμε τα κάρβουνα, καθαρίζουμε τον φούρνο μας και επιτέλους....καλό ψήσιμο :) !

 (Παρακαλώ εάν χρησιμοποιήσετε άρθρα από το blogspot μου αναφέρεται την πηγή.)

Σχόλια

  1. ΑΠΟΚΤΗΣΑ ΑΡΚΕΤΑ ...ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΜΜΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΥ ΜΟΥ.....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κάνει τίποτα Ανδρέα μου, καλή Ανάσταση να έχεις εσύ και η οικογένειά σου!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Τα υλικά

Τα Υλικά
Ο ποιο δύσκολος και πολύπλοκος τρόπος κατασκευής ενός φούρνου είναι η χρησιμοποίηση των πυρότουβλων, φυσικά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με την βελτίωση της αισθητικής του χώρου σας αλλά και από λειτουργική άποψη!


Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Ο θόλος και η μόνωση του.

ΘόλοςΗ κατασκευή του θόλου αποτελεί ίσως το ποιό δύσκολο μέρος της κατασκευής του ξυλόφουρνου με πυρότουβλα και αυτό γιατί ο μάστορας, δηλαδή εσείς, θα πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή, αρκετό χρόνο και πολύ καλό μάτι!

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Η πόρτα(αψίδα) και η καμινάδα.

Πόρτα-ΑψίδαΗ είσοδός του φούρνου ποικίλοι στον χρονικό διάστημα που θα κατασκευαστεί, αρκετοί φτιάχνουν πρώτα την είσοδο με την αψίδα και μετέπειτα τον θόλο, άλλοι πάλι την χτίζουν παράλληλα όπως ανεβαίνουν τα περάσματα(δαχτυλίδια) μέχρι την κορυφή.