Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Η πόρτα(αψίδα) και η καμινάδα.


Το χτίσιμο της αψίδας.

Πόρτα-Αψίδα

Η είσοδός του φούρνου ποικίλοι στον χρονικό διάστημα που θα κατασκευαστεί, αρκετοί φτιάχνουν πρώτα την είσοδο με την αψίδα και μετέπειτα τον θόλο, άλλοι πάλι την χτίζουν παράλληλα όπως ανεβαίνουν τα περάσματα(δαχτυλίδια) μέχρι την κορυφή.

Ο καλύτερος τρόπος κατά την γνώμη μου είναι να κατασκευαστεί αμέσως μόλις μπει το ξύλο στο πάτωμα.

Κατασκευή Πόρτας Αψίδας
Χτίζουμε δύο στήλες με πυρότουβλα με κενό όσο το άνοιγμα της πόρτας μας και ύψος λίγο ποιο κάτω από το επιθυμητό ύψος.

Έπειτα κόβουμε ένα ξύλο σε ανοιχτή ακτίνα το οποίο θα έχει πλάτος όσο το άνοιγμα των παραπάνω άνοιγμα και ύψος όσο χρειάζεται να φτάσουμε το επιθυμητό ύψος.
Πάνω σε αυτό το ξύλο, κάνοντας τα κατάλληλα κοψίματα στα τούβλα μας, χτίζουμε την αψίδα μας.
Η παραπάνω εικόνα δείχνει ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Καμινάδα


Η καμινάδα δεν είναι απαραίτητη σε φούρνους με διάμετρο μικρότερης του ενός μέτρο αλλά η τοποθέτηση της σε αυτούς βοηθάει στο να μην μαυρίζει το μπροστινό μέρος τους και για λόγους αισθητικής.
Στους μεγαλύτερους φούρνους, λόγο του μεγέθους του θόλου, η καμινάδα βοηθάει στην δημιουργία κυκλώματος ζεστού-κρύου αέρα το οποίο είναι απαραίτητο για να κρατιέται η φωτιά ζωντανή και δυνατή στο βάθος του φούρνου.
Η καμινάδα μπορεί να τοποθετηθεί στο πλάι και στην κορυφή του θόλου μας ή ακριβώς μπροστά από την αψίδα της πόρτας.
Η διαφορά είναι ότι στις 
δύο πρώτες περιπτώσεις η καμινάδα μας θέλει κλαπέτο το οποίο θα κλείνει όταν πέφτουν τα κάρβουνα ώστε να μην χάνει την ζέστη του ο φούρνος, ενώ στην δεύτερη περίπτωση απλά κλείνουμε την πόρτα του φούρνου μας.
Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η κατασκευή της καμινάδας έξω από την πόρτα... οπότε κάτι θα ξέρουν όλοι αυτοί!!!

Ολοκληρωμένη μπροστινή όψη ενός ξυλόφουρνου.
Στην κατασκευή λοιπόν.
Έξω από την ήδη τελειωμένη αψίδα του φούρνου μας χτίζουμε άλλες δύο στήλες με πυρότουβλα με την εσωτερική μεταξύ τους απόσταση μεγαλύτερη κατά δέκα εκατοστά και ψηλότερη κατά πέντε.
Αυτό το κάνουμε να δημιουργήσουμε μία πατούρα για να πατάει η πόρτα του φούρνου μας.
Τοποθετούμε πάλι τον ξύλινο οδηγό για την αψίδα μας, με μερικές μικρο ρυθμίσεις για να ταιριάξει στα νέα δεδομένα και χτίζουμε.Η Σημαντική διαφορά με αυτή την αψίδα είναι ότι εδώ χρησιμοποιούμε στη μέση της αψίδας μισό τούβλο ώστε να κάνουμε μία τρύπα για την καμινάδα μας (βλέπε εικόνα).
Από εδώ και πέρα είναι καθαρά θέμα δικό σας εάν θα κάνετε χτιστή σκέτη, ανοξείδωτη ή και τα δύο μαζί, δηλαδή ανοξείδωτη με χτίσιμο από έξω.
Το ύψος της καμινάδας εξαρτάται καθαρά από εσάς, δύο μέτρα αρκούν για να λειτουργήσει όπως πρέπει.

 (Παρακαλώ εάν χρησιμοποιήσετε άρθρα από το blogspot μου αναφέρεται την πηγή.)

12 σχόλια:

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-43410819-1', 'alfapitsa.blogspot.com'); ga('send', 'pageview');
  1. Καλησπέρα. Τελικά δεν κατάλαβα αν είσαι συνάδελφος ή όχι!
    Οπως και να 'χει, με την άδεια σου, θέλω να αναδημοσιέυσω το κείμενο σου στην ιστοσελίδα μου ( http://www.in-tzaki.gr/ σε μια νέα κατηγορία που θα ανοίξω.

    Εννοείται ότι η πηγή θα αναφέρει τη σελίδα σου!
    Αν μου το επιτρέπεις πές το μου

    Να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε μπορείς να το αναδημοσίευσης φίλε μου.
      Όχι, δεν είναι επαγγελματίας, απλά το έχω σαν χόμπι.

      Διαγραφή
  2. δημητρη ξερεις αν τα κιτρινα πυροτουβλα εχουν αμιαντο? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μία ερώτηση αν και λιγάκι χαζή έχω τελειώσει τον θόλο και τώρα είμαι στην καμινάδα θα βάλω ανοξειδωτη πως θα την στερεωσω πανω στα τούβλα έχει βάσεις έτοιμες ή μόνο με το τσιμέντο θα κρατήσει ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα κάνεις μία πατούρα να κάθίσει πάνω η καμινάδα και μετά γύρω γύρω θα βάλεις τσιμέντο, προσοχή να αφήσεις μισό δάχτυλο κενό ανάμεσά στην καμινάδα και το τσιμέντο για να βάλεις μόνωση(πετροβάμβακα ή ότι άλλο θέλεις) η οποία θα μαζεύει την διαστολή, διαφορετικά θα σου σπάσει το τσιμέντο.

      Διαγραφή
    2. Δεν κατάλαβα πως θα την κάνω την πατουρα , μήπως καμία φωτογραφία ! Είδα τ ην καμινάδα από τον δικό σου φούρνο το κομμάτι που από στρογγυλό γίνετε τετράγωνο το έφτιαξες εσύ ή το αγοράσει ( αυτό έννοιες να φτιαξω μία πατουρα ?)

      Διαγραφή
    3. Δεν είναι δικός μου ο φούρνος, το κομμάτι αυτό είναι απο καλούπι και το κόλλησε πάνω.

      Διαγραφή
  4. οι διαστασεις της πόρτας ποσο πρεπει να ειναι? όΤαν λέμε οτι το υψος της πορτας πρεπει να ειναι 63% του υψους του φουρνου, εννοουμε εωτερικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 63% το μέγιστου ύψους του θόλου σου.
      Εάν έχει 1 μέτρο θόλο, απο το πάτωμα μεχρι ταβάνι, τότε η πόρτα σου θα πρέπει να έχει μέγιστο άνοιγμα ύψους 63 εκατοστά.

      Διαγραφή
  5. Πολύ καλές οδηγίες από επισταμένη γνώση. Δημήτρη σε ευχαριστώ. Και μία ερώτηση. Ορισμένοι προτείνουν το ημισφαίριο να πατά σε μία σειρά από κανονικά χωρίς κλήση πυρότουβλα. Έτσι ισχυρίζονται ότι το ανέβασμα του θόλου κατά δέκα τουλάχιστον εκατοστά δεν καίει τα ψητά. Θα εκτιμήσω πολύ την γνώμη σου.Με εκτίμηση Θανάσης Ρούμπος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μπούσουλας του ύψους το θόλου δεν είναι Νόμος, είναι κανόνας, γενικά εννοείτε ότι εάν ανεβάσεις τον θόλο η θερμοκρασία θα "κάθετε" πιο ψηλά αλλα εγώ ποτέ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα,σκέψου εάν το κάνεις πιο ψηλά τότε μπορεί να ψήνετε το φαγητό απο κάτω πριν γίνει απο πάνω.
      Το κόλπο στον φούρνο είναι να του δώσεις χρόνο, με κλειστή πόρτα, ώστε να εξισορροπήσει την θερμοκρασία παντού(πάτωμα, θόλος τοιχώματα).Περιμένεις να δείξει την θερμοκρασία που θέλεις και τότε βάζεις το φαγητό, κλείνεις την πόρτα και έχει την ίδια θερμοκρασία παντού, άσχετα το πόσο ύψος έχεις στο ταβάνι σου.
      Συνήθως ένα τέταρτο αρκεί αν να έρθει στα ίδια του η θερμοκρασία.
      Εάν σου καίει τα ψητά τότε κάτι κάνεις λάθος, γενικά να ξεκινάς με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο όταν έχει πολύ ζέστη μέσα.Τα κάρβουνα τα βγάζεις απο τον φούρνο σου;

      Διαγραφή