Κατασκευή Ξυλόφουρνου - Προετοιμασία


Εργαλεία

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για την κατασκευή του φούρνου μας ποικίλουν ανάλογα με τα υλικά που θα αποφασίσουμε να κάνουμε τον θόλο του φούρνου μας.


 Για την κατασκευή του θόλου με πυρότουβλα.

Αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνουμε πολλά κοψίματα στα τούβλα μας (υπολογίστε το λιγότερο 400) και μάλιστα με φάλτσα, πράγμα το οποίο μπορεί να γίνει με έναν γωνιακό τροχό με δίσκο για πέτρα αλλά για καλύτερη ακρίβεια, ασφάλεια αλλά και λιγότερη σκόνη χρειάζεται η αγορά ενός νεροκόφτη πλακιδίων (εικόνα 1).

1. Νεροκόφτης πλακιδίων

Δεν είναι η τέλεια λύση για την κοπή των πυρότουβλων γιατί δεν έχει μεγάλο βάθος κοπής ώστε να περάσει όλο το πυρότουβλο ειδικά σε φάλτσο κόψιμο.
Θα χρειαστεί να το χτυπήσετε με κάποιο κοπίδι για να κοπεί τελείως.








2. Νεροκόφτης πέτρας



Η τέλεια λύση θα ήταν ένας νεροκόφτης πέτρας (εικόνα 2) ο οποίος όμως είναι πανάκριβος.









Τα κλασσικά εργαλεία για χτισίματα:
  • Μυστρί
  • Κουβάς για λάσπη
  • Αναδευτήρας
  • Σπάτουλα
  • Σφουγγάρι
  • ξυλοπρίονο ή ηλεκτρική σέγα.

Για την κατασκευή του θόλου μας με πηλό

Ο νεροκόφτης δεν είναι απαραίτητο εργαλείο στην κατασκευή του θόλου μας με πηλό διότι δεν έχουμε να κάνουμε πολλά κοψίματα, αρκεί ένας γωνιακός τροχός με δίσκο για κοπή πέτρας.
Επιπλέον χρειαστούμε ένα μουσαμά για το ανακάτεμα του πηλού με το νερό και την άμμο ή εάν έχουμε στην κατοχή μας μπετονιέρα τα πράγματα γίνονται ακόμη ποιο εύκολα!

Διαστάσεις

Στις κατασκευές το ποιο σημαντικό πράγμα είναι οι σωστές διαστάσεις.Εξάλλου όλοι ξέρουμε ότι τα καλά μαστόρια 10 μετρά και μία κόβουν.
Εάν δεν μετρήσουμε σωστά τον φούρνο μας υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μην ανάβει καν ή να χάνει αμέσως την θερμότητα του ή ακόμη ακόμη να μην αποθηκεύει την θερμότητα από τα ξύλα στο τοίχωμα του.

Αρχίζουμε με τον προσδιορισμό της διαμέτρου του φούρνου μας ο οποίος θα πρέπει να χτιστεί με βάση των αναγκών μας δηλαδή πόσα ταψιά ταυτόχρονα θα έχουμε μέσα ή πόσα ψωμιά.
Ένας φούρνος εσωτερικής διαμέτρου 1 μέτρου είναι υπέρ αρκετός για σπιτική χρήση και ο λόγος είναι ότι μεγαλύτερος φούρνος χρειάζεται περισσότερα τούβλα για κατασκευή (δηλαδή χρήματα) περισσότερα ξύλα για να φτάσει την ίδια θερμοκρασία που θα έφτανε ένα μικρότερος (δηλαδή χρήματα) και περισσότερο χρόνο για να τον φέρουμε σε θερμοκρασία ψησίματος απο ότι θα έφτανε ένας μικρότερος(...ο χρόνος είναι χρήμα : Ρ ).

Το ύψος του θόλου μας θα πρέπει να είναι το μισό της διαμέτρου δηλαδή η ακτίνα του κύκλου μας.
Στην περίπτωση του παραδείγματος μας ο φούρνος έχει διάμετρο 1 μέτρο οπότε το ύψος του είναι 50 εκατοστά δημιουργώντας έτσι ένα ημισφαίριο.


Πόρτα 

3 Σχεδιασμός της πόρτας στο Sketchup.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία του φούρνου μας είναι η πόρτα, το υψηλότερο σημείο της θα πρέπει να είναι στο 63% του ύψους του θόλου μας δηλαδή 50cm * 0.63 = 31,5 εκατοστά.

Αυτό το σημείο θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ξεφύγουμε σε διαστάσεις γιατί παίζει ρόλο στην σωστή καύση του ξύλου μας μέσα στο φούρνο όπως και την διατήρηση όσο μεγαλύτερης θερμότητας στο εσωτερικό του.

 Παραδείγματος χάρη εάν κάνουμε την πόρτα χαμηλότερη θα λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο και θα καπνίζει περισσότερο και πιθανόν η φωτιά να σβήνει. Αν κάνουμε την πόρτα μας ψηλότερη θα βγαίνει απευθείας η ζέστη από την καμινάδα μας οπότε θα καίμε ξύλα δίχως αποτέλεσμα.
Το πλάτος της πόρτας μας είναι καθαρά θέμα γούστου, απλά όσο ποιο μετρημένο στις ανάγκες μας τόσο λιγότερη απώλεια θερμότητας θα έχουμε.


Σχεδιασμός φούρνου

Ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία για τον τρόπο κατασκευής του φούρνου μας είναι το πρόγραμμα
Google Sketchup (εικόνα 3) το οποίο μας επιτρέπει με απλούς χειρισμούς να σχεδιάσουμε τον φούρνο μας σε πραγματικές διαστάσεις.
Αυτό μας επιτρέπει να μετρήσουμε με ακρίβεια τον αριθμό των τούβλων που χρειαζόμαστε μέχρι και τα κοψίματα που θα χρειαστούμε.
Εάν δεν είσαστε καλός στους υπολογιστές τότε το μελιμετρέ χαρτί είναι μονόδρομος...

 (Παρακαλώ εάν χρησιμοποιήσετε άρθρα από το blogspot μου αναφέρεται την πηγή.)

Σχόλια

  1. Γεια σας θελω να σας κανω μια ερωτηση για την πορτα του φουρνου,στην εικονα που εχεται απο το google Sketchup βλεπω οτι τα ισια τουβλα της πορτας ειναι μεσα απο την ακτινα του κυκλου,αυτος ειναι ο τροπος η πρεπει να ξεκινησουμε την πορτα απο την εξωτερικη μερια του κυκλου?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καμάρα την πόρτας που πανω την πατάει η καμινάδα πρεπει να εχει κενώ απο την καμαρα του θόλο 5 εκατοστά τα οποία θα τα κλεισεις με πετροβάμβακα έτσι ώστε να μη σου σπάει την καμάρα η διαστολή.
      Όπως βλέπεις η εξωτερική καμάρα είναι μεγαλύτερη και η πόρτα σου θα πατάει πανω στην εσωτερική, όχι μέσα της αλλά εξω, δηλαδή η πόρτα σου θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη λίγο απο την εσωτερική καμάρα και μικρότερη απο την εσωτερικη.

      Διαγραφή
    2. Θα ξεκινήσεις με την εσωτερική καμάρα και θα κλείνεις τα δαχτυλίδι α του θόλου σου με οδηγό ή με εναν σπάγκο πανω στην καμάρα.

      Διαγραφή
    3. να σε καλα δημητρη σε ευχαριστω

      Διαγραφή
  2. δημητρη και κατι ακομα,για την καμπυλη της πορτας απο ποιο υψος θα αρχισω να δινω την κλιση?απο το σχεδιο βλεπω οτι ξεκινας με 4 ισια τουβλα και μετα αρχιζεις την κλισει.εγω θα τον κανω με 90cm ποσοι ποντοι θα ειναι το ισιο μερος της πορτας?εχει καποιους συνκεκριμενους ποντους αναλογα τη διαμετρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φτιάξε ένα καλούπι .

      όσο πιο πολλά τούβλα και λιγότερη αρμόλασπη, τόσο το σταθερότερο. εαν φτιάξεις και "κλειδί" ακόμα καλύτερα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα, συγχαρητηρια γι αυτο το blog και τις πληροφορίες που μοιραζεστε. Ξεκινησα κι εγω ενα φουρνο με παλια τουβλα, θα ηθελα αν γινεται να σας στειλω καποιες φωτογραφιες απο τα τουβλα για να μου πειτε τη γνωμη σας. Υπαρχει καποιο email?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Τα υλικά

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Ο θόλος και η μόνωση του.