Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Ο θόλος και η μόνωση του.



Θόλος

Η κατασκευή του θόλου αποτελεί ίσως το ποιό δύσκολο μέρος της κατασκευής του ξυλόφουρνου με πυρότουβλα και αυτό γιατί ο μάστορας, δηλαδή εσείς, θα πρέπει να έχει υπομονή, επιμονή, αρκετό χρόνο και πολύ καλό μάτι!


Πρώτα από όλα πρέπει να κόψουμε ένα κομμάτι κόντρα πλακέ θαλάσσης σε κύκλο με διαμέτρου 1 μέτρου το οποίο θα κεντράρουμε πάνω στην επιφάνεια της βάσης του ψησίματος και θα αποτελέσει τον οδηγό για την ολοκλήρωση του θόλου όπως και για την προστασία της επιφάνειας των πυρόπλακων ή των πυρότουβλων που αποτελούν την επιφάνεια του ψησίματος μας.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να βρούμε το κέντρο του πατώματος ενώνοντας τα αντίθετες άκρες του δημιουργώντας έτσι ένα Χ.
Στο σημείο που τέμνοντε οι δύο γραμμές θα πρέπει να τοποθετηθεί το κέντρο του κύκλου μας.
Αυτή η ξύλινη επιφάνεια είναι ο χώρος ψησίματος του φούρνου μας όταν πλέον θα είναι έτοιμος.
Εάν δεν θέλουμε να το κάψουμε στο τελείωμα μπορούμε να το τοποθετήσουμε κομμένο σε τρία μέρη  ώστε να είναι δυνατή η αφαίρεση του με το τελείωμα του θόλου.




Στο κέντρο του κύκλου και πάνω στο ξύλο θα τοποθετήσουμε έναν μηχανισμό (βλέπε εικόνα) ο οποίος θα μας καθοδηγεί στην τοποθέτηση των τούβλων ώστε να γίνει ο θόλος μας κυκλικός και συμμετρικός.










Το τελείωμα σε ένα τέλειο θόλο.
Ξεκινάμε και τελειώνοντας ένα ένα κύκλο χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό για την σωστή τοποθέτηση των τούβλων μοιραία φτάνουμε στην κορυφή η οποία θα μας δυσκολέψει λίγο.
Πρέπει να κόψουμε κομμάτια τούβλων με το μάτι ώστε να κλείσουμε το ταβάνι του φούρνου όσο το δυνατόν ποίο καλά και χωρίς πολύ πυρόκολλα.
Η φωτογραφία στα αριστερά μας είναι ένα παράδειγμα τέλειας εφαρμογής μεταξύ των τούβλων. Είναι κάτι επιθυμητό αλλα δυστυχώς πάρα πολύ δύσκολο και χρονοβόρο γιατί απαιτεί πολλά φάλτσα κοψίματα.
Το σίγουρο είναι ότι όσο ανεβαίνουμε προς την κορυφή τα ανοίγματα μεταξύ των τούβλων θα μεγαλώνουν.
Μετά το 12 πέρασμα σίγουρα θα χρειαστεί να κόψουμε φάλτσα για να ελαττώσουμε και την χρήση πυρόκολλας αλλά και για καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.



Μόνωση

Η μόνωση που επέλεξα για την κατασκευή του δικού μου ξυλόφουρνου είναι ο διογκωμένος περλίτης (αυτός που χρησιμοποιείτε στην κηπουρική) με τσιμέντο σε αναλογία 5:1 και σε πάχος 10 εκατοστών σε όλη την επιφάνεια του θόλου.
Η διαφορά του διογκωμένου περλίτη με τον οικοδομικό είναι ότι έχει μεγαλύτερους κόκκους, δηλαδή περιλαμβάνει μεγαλύτερο κενό αέρα μέσα του, δηλαδή παρέχει καλύτερη μόνωση!
Ένας
πετροβάμβακας(ή μία κεραμική κουβέρτα) που να καλύπτει την περίμετρο του θόλου τυλίγοντας τον με κοτετσόσυρμα σφιχτά, είναι το κάτι της παραπάνω το οποίο όμως αξίζει διότι θα μας δώσει από 30 λεπτά εώς 1 ώρα περισσότερο χρόνο ψησίματο.

Πάνω από το κοτετσόσυρμα ρίχνουμε τσιμέντο για να "κάτσει" καλά ο πετροβάμβακας και τέλος ένα χέρι με έτοιμο σοβά για το τελείωμα και προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

 (Παρακαλώ εάν χρησιμοποιήσετε άρθρα από το blogspot μου αναφέρεται την πηγή.)

Σχόλια

  1. Συγχαρητηρία για την αψογη παρουσίαση των θεματων για τον ξυλοφουρνο,μου εχει λυσει πολλες αποριες.
    πιστευω οτι αν χρησημοποιησεις ετοιμο θολο(καλουπι)απο φελιζολ,θα εχεις ευκολο ,γρηγορο και τελειο αποτελεσμα.
    Θα ηθελα να σε ρωτησω αν στατικα επιτρεπεται να χρησιμοποιησω πυροτουβλο με παχος θολου 7 εκατοστα αντι για 11 που χρησιμοποιεις εσυ.!
    Πετρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Το καλούπι είναι ανάλογα τα γούστα του καθενός,εννοείτε οτι θα ήταν ποιο εύκολο να το έχει έτοιμο και απλά να το κόψεις, απλά με τον οδηγό μπορείς να κάνει μικροδιορθώσεις και "κλέψιμο" σε κάποια σημεία.
    Το πάχος δεν έχει να κάνει με την αντοχή του θόλου, και 2 εκατοστά να έβαζες μόλις έκλεινε ο θόλος να άντεχε το βάρος σου.
    Το πάχος έχει να κάνει με την θερμοχωρητικότητα του φούρνου σου.
    Μεγαλύτερο πάχος σημαίνει μεγαλύτερη ώρα κάψιμο ώστε να γεμίσει θερμότητα το τούβλο και εννοείτε μεγαλύτερη απόδοση-διάρκεια ψησίματος έπειτα.
    Πιστεύω ότι 11 εκατοστά πάχος είναι πολύ καλά έως λίγο υπερβολικό, για σπιτικό φούρνο.
    Εάν έχει με το οικονομικό πρόβλημα αντί για πυρότουβλα βάλε κεραμικά ή ακόμη και πηλό.
    Ότι βοήθεια θέλεις για τα υλικά εδώ είμαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ..Το φούρνο τελικά τον έχτισα με πάχος 7 cm με πυρότουβλα χρησιμοποιώντας πυρόκολλα.
    Αν έχεις την καλοσύνη πληροφόρησέ με αν πρέπει να στοκαριστούν εσωτερικά οι πολύ λεπτοί(1-2mm)αρμοί.Τους χοντρούς θα τους στοκάρω σιγουρα.Το ρωτάω ,μη τυχόν λερώνει το ταψί από καπνιά που θα μαζεύεται στον αρμό.
    Επίσης ρωτάω αν καμινάδα 15χ15cm (τετράγωνη)για φούρνο 1m(διάμετρος)είναι αρκετή.Για την κατασκευή της καμινάδας θα ακολουθήσω τη δική σου τεχνική,με την αδειά σου..
    ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φίλε Πέτρο.
      Υποθέτω ότι έχεις κενά στην μέσα μεριά του φούρνου εκεί που συναντιόνται τα τούβλα μεταξύ τους!
      Κοίταξε, η πυρόκολλα ή ο πηλός έχει ως σκοπό να κρατά ΜΑΚΡΙΑ τα τούβλα το ένα με το άλλο, όχι να τα κολλάει,η αψίδα έτσι δουλεύει.
      Αν μπορούσες να βάλεις μικρά κομμάτια από τούβλα αντί για τσιμέντο πάλι θα δούλευε ο φούρνος σου και θα είχε την ίδια αντοχή.
      Η γνώμη μου είναι εάν έχεις τελειώσει τον θόλο σου μην ασχολείσαι με λεπτομέρειες, είναι καθαρά θέμα αισθητικής τα κενά στους αρμούς και δεν πιστεύω να έχεις σκοπό να χώνεις το κεφάλι σου μέσα στον φούρνο να κοιτάς τα κενά :).
      Δώσε χρόνο στην ομορφιά και στην λεπτομέρεια στην πόρτα του φούρνου σου γιατί εκεί είναι η όλη μαγεία.
      Για την καπνιά που λες, όταν ο φούρνος φτάσει στην σωστή θερμοκρασία δεν θα μείνει τίποτα μέσα από τον θόλο σου, ούτε καπνιά ούτε πίσσα.
      Κοίταξε εάν έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις τα πλάνα σου θα σου πρότεινα να κάνεις μία πατούρα π.χ. 20Χ20 και να βάλεις ανοξείδωτη στρόγγυλη γιατί έχει καλύτερο στροβιλισμό(αεροδυναμική) και τραβάει καλύτερα τα καυσαέρια.
      Από την άλλη και 15Χ15 τετράγωνη θα την κάνει την δουλειά της, δοκίμασε με προσωρινή (χωρίς χτίσιμο) και βλέπεις.
      Εγώ σε 1μ διάμετρο φούρνο είχα βάλει στρόγγυλη και σε έναν άλλον καθόλου.
      Και οι δύο δουλεύουν τέλεια...το θέμα είναι η μόνωση!
      Εκεί δώσε βάση.
      Καλή συνέχεια Πέτρο και θα χαρώ πολύ να βάλω άρθρο και φωτογραφίες από την κατασκευή του φούρνου σου.

      Διαγραφή
  4. Φίλε Δημήτρη τον φούρνο τον προχώρησα αρκετά όπως θα διαπιστώσεις από τις φωτογραφίες που θα προσπαθήσω να σου στείλω.
    Ανέβουν δεν ανέβουν οι φωτογραφίες θα ήθελα να σε ρωτήσω τα εξής:
    αξίζει να βάλω μόνωση στην καμινάδα που είναι 15χ15 τσιμεντόλιθος;
    αξίζει η πόρτα να είναι διπλού τοιχώματος με μόνωση;
    έχω τοποθετήσει θερμόμετρο 600 βαθμών .;Oταν τον κάψω ,μεχρι ποιά θεμοκρασία πρέπει να φτάσει;και σε πόση ώρα;
    Ευχαριστώ για την υπομονή σου !
    Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνωση στην καμινάδα δεν πιστεύω ότι προσφέρει κάτι.
      Η μόνωση στην πόρτα προσφέρει πολλά!
      Με καλό μονωμένο θόλο και με μία καλή πόρτα μπορείς να κρατήσεις την θερμοκρασία στο φούρνο σου ακόμη και μέχρι την επόμενη μέρα με ελάχιστες απώλειες.
      Το θερμόμετρό σου είναι υπέρ αρκετό αν και με τον καιρό θα δεις ότι δεν το χρειάζεσαι, θα μάθεις τον φούρνο σου και γενικά υπάρχει τρόπος μέτρησης με το χέρι σου μέσα στο φούρνο και μετρώντας δευτερόλεπτα, που σου δείχνει περίπου την θερμοκρασία.Εναλλακτικά υπάρχει και το αλευράκι!
      Το κάψιμο στα πρώτα ανάματα θα είναι με με προσάναμα ελάχιστα κλαράκια και μετά από τα 3 πρώτα καψίματα θα βάλεις μεγάλα κούτσουρα.
      Ο σκοπός είναι να μπορέσει να διαφύγει ομαλά η υγρασία δίχως να γίνει ατμοποίηση μέσα στα τούβλα σου και έχει ρωγμές.
      Γενικά όσο χρησιμοποιείς τον φούρνο σου θα γίνεται και ποιό αποδοτικός.
      Τώρα σε ποιά θερμοκρασία μέχρι 100 για αρχή είναι καλά αλλά θα δείς οτι δύσκολα θα το κουμαντάρεις έτσι, απλά ρίξε λίγα κλαράκια και μόλις καούν ρίξε άλλα τόσα.
      Η ώρα πάλι είναι σχετική, όσο αντέχεις να τον κάψεις καλά είναι.
      Στο 10 άναμμα τον ανάβεις σιγά σιγά και μόλις φτάσεις περίπου 200 βαθμούς ρίχνεις κούτσουρα και τον καις περίπου 5 ώρες.
      Μην ευχαριστείς τίποτε Πέτρο, ότι θέλεις εδώ είμαι.

      Διαγραφή
  5. Φίλε Δημήτρη να σου κάνω κι εγώ μια ερώτηση μιας και φτιάχνω κι εγώ ξυλοφουρνο!
    Πως θα μονώσω την πόρτα του φούρνου και από τι υλικό να την φτιάξω?
    Σε ευχαριστώ πολύ Σωτήρης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το υλικό που θα φτιάξεις εξαρτάτε απο το γούστο σου, εάν την κάνεις από ξύλο να προσέξεις να την βάζεις μόλις πέφτει κάτω απο 260c ειδάλλως θα την κάνεις κάρβουνο!

      Εγώ την πόρτα στον δικό μου το φούρνο την έκανα ως εξής.
      Ένα κουτί από 1mm λαμαρίνα που να χωράει μέσα στην είσοδο του φούρνου,μέσα στο κουτί αυτό έβαλα 3 στρώσεις κεραμοκουβέρτα, έξω απο το κουτί δηλαδή στην έξω μεριά του φούρνου, έφτιαξα ένα ξύλινο πρόσωπο για ομορφιά...για κανέναν άλλο λόγο.
      Γύρω γύρω από το χείλος της ξύλινης πρόσοψης έβαλα υαλοκόρδονο και δεν ακουμπάει πουθενά πάνω σε τούβλο.
      Μπορείς αντί για κεραμοκουβέρτα να βάλεις πετροβάμβακα ή ακόμη και περλίτη.
      Να προσέξεις όμως εκεί που ενώνετε το ξύλο με το σίδερο να βάλεις φλατζοκολλα, δηλαδή σιλικόνη για θερμοκρασίες εώς 300C.
      Εάς θέλεις περισσότερες πληροφορίες πές μου.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ φίλε Δημήτρη! αν φτιάξω την πόρτα με λαμαρίνα περλιτη και ξύλο θα μπορώ να την βάζω σε υψηλές θερμοκρασίες( 350c και πάνω)?
      Κάτι ακόμα τον περλιτη για την μόνωση τον αναμιξες με απλό τσιμέντο η με κάποιο άλλο ειδικό υλικό??
      Σε ευχαριστώ και πάλι Σωτήρης!!

      Διαγραφή
    3. Είναι ριψοκίνδυνο να σου αρπάξει το ξύλο, το δοκιμάζεις και αν καεί η ξύλινη επιφάνεια μπορείς έπειτα να κολλήσεις μεταλλική για να τελειώνεις.
      Γιατί θα βάλεις την πόρτα για 350c και άνω; Τι θέλεις να κάνεις;

      Διαγραφή
  6. Φίλε Δημήτρη δεν θέλω να κάνω κάτι το ιδιαίτερο, για να ψήνω φαγητό και ψωμί το θέλω άπλα αν αντέχει στους 350c και πάνω όταν ψήνω στις θερμοκρασίες που θέλω θα είμαι σίγουρος ότι δεν θα πάθει τίποτα!!!
    Για την μόνωση με τον περλιτη δεν μου είπες τι τσιμέντο χρησιμοποιησες??
    Σε ευχαριστώ και πάλι Σωτήρης!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απλό τσιμέντο θέλει Σωτήρη, σε αναλογία 12:1 και σιγά σιγά νεράκι, ίσα ίσα να το δεις βρεγμένο, και ανακάτεμα με το χέρι να μην σπάει ο κόκκος του.
    Σωτήρη, πάνω από 350C δεν πρόκειται να ψήσεις τίποτα εκτός από πίτσα που δεν θέλει πόρτα και θέλει φωτιά μέσα.
    Το ψωμί θα το βάζεις στον πάτο χωρίς κάρβουνα μέσα στους 230c και θα ψεκάζεις στα πρώτα 10 λεπτά με ένα φλετράκι.
    Εγώ στους 350c που έβαλα την πόρτα μου δεν έπαθε τίποτα...εάν καταφέρεις να μην ακουμπά σε πυρότουβλο το ξύλο σου πιστεύω οτι άνετα θα αντέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε ευχαριστώ πολύ φίλε Δημήτρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σ΄ευχαριστώ για τη βοήθεια που έλαβα από τα άρθρα σου. Τον έφτιαξα με παλιά ολόκΛηρα τούβλα μήκους 20 εκ.και διάμετρος φούρνου 1,30 μ), με τον οδηγό που έχεις σε κάποια φωτό ,είναι πολύ εύκολος στη χρήση και κάνει πολύ καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κάνει τίποτα Πάυλο, μου αρέσει να μοιράζομαι γνώσεις!
      Εννοείς τον ξύλινο οδηγό;
      Και ένα απλό κομμάτι σπάγκου θα έκανε, το μυστικό είναι η υπομονή!
      Καλορίζικος ο φούρνος φίλε μου και να μάθεις και εσύ σε κάποιον νεότερο σου το πως φτιάχνεται ένας φούρνος και να διαιωνίζετε!

      Διαγραφή
  10. Φίλε Δημήτρη καλησπέρα!Ο Σωτήρης είμαι πάλι!Έχω τελειώσει τον ξυλοφουρνο και χάρη στις συμβουλές σου έχει βγει πολύ ωραίος αλλά έχω ένα πρόβλημα με την καμινάδα ! την έχω κάνει 60χ40 εσωτερικά και 1.50 ύψος αλλά καπνίζει πάρα πολύ δεν πλησιάζετε(δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αλλά εδώ που μένω έχει πόλους Βοριάδες)!Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσει να καπνίζει?
    Ευχαριστώ πολύ Σωτηρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σωτήρη.
      Κατ'αρχήν πές μου πόσες φορές τον έχει κάψει από την κατασκευή του.
      Ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ παράγοντας που μπορεί να φταίει είναι η υγρασία, είτε από τα ξύλα σου είτε από τον κατασκευή του φούρνου.
      Μπορεί να σου φαίνεται στεγνός αλλά πίστεψε με έχεις ΠΟΛΥ νερό ακόμη μέσα του.
      Μετά απο 10-15 καψίματα θα δείς μεγάλη διαφορά.

      Εάν είσαι σίγουρος οτι δεν φταίνε τα παραπάνω τότε πρέπει να μου πείς πότε ακριβώς σου καπνίζει, στο άναμα, πάντα ή όταν ρίχνεις ξύλα;
      Εάν δεν είναι η υγρασία το πρόβλημα τότε προφανώς ρίχνεις πολλά ξύλα και δεν φτάνει ο αέρας που έχει μέσα για να κάνει καλή καύση.
      Δοκίμασε με λιγότερα ξύλα και να ρίχνεις όταν πέφτει η μεγάλη λαμπάδα.
      Ένα σημαντικό είναι οτι τα ξύλα σου να έχουν πάχος το μέγιστο 4 δάχτυλα, καίνε καλύτερα.
      Έχεις κάνει πόρτα για την διαδικασία του καψίματος;

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Δημήτρη !! Τον φούρνο τον έχω κάψει μόνο 2 φορές και αυτές με λίγα κλαδάκια!!την Τετάρτη θα έχει δυτικό άνεμο και θα τον ξανακαψω τότε να δω αν φταίει ο άνεμος!
    Κάτι άλλο την πόρτα έπρεπε να την κάνω 45 εκ ύψος αλλά από λάθος μου βγήκε 40 εκ ύψος, λες να φταίει αυτό και καπνίζει τόσο πολύ!!!
    Ελπίζω να μην χριαζετε να σηκώσω και άλλο την καμινάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολυ Σωτηρης!!!!!

      Διαγραφή
    2. Έχεις υγρασία ακόμη Σωτήρη...θέλεις να τον κάψεις καλά!
      Μετά από 10 καψίματα θα δεις διαφορετική συμπεριφορά.
      Για αρχή μην τον μπουκώνεις στο ξύλο, βάλει λίγα κλαδάκια ώστε να ανάψεις 3 κούτσουρα π.χ. των 4-5 δάχτυλα πάχος.
      Διάβασε και το άρθρο http://alfapitsa.blogspot.gr/2012/08/blog-post_22.html.
      Γενικά να ξέρεις ότι η υγρασία ή το πολύ καύσιμο(ξύλα) έχει ώς αποτέλεσμα την ατελή καύση που στον κάνει να καπνίζει, τα πέντε εκατοστά δεν νομίζω να είναι πρόβλημα.Όλα θεωρία είναι!
      Με τους ανέμους δεν πιστεύω να έχει πρόβλημα, εκτός εάν έχεις δυνατούς ανέμους.
      Πόρτα για το κάψιμο του φούρνου έχεις κάνει;

      Διαγραφή
  12. καλησπερα φιλε Δημητρη τον εκαψα σημερα με δυτικο ανεμο, εξακολουϴει να καπνιζει αλλα οχι τοσο πολυ! τι να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κάνεις υπομονή να φύγει η υγρασία και θα δεις μεγάλη διαφορά!

      Διαγραφή
  13. πόσα καψίματα πρέπει να κάνω μέχρι να τον ανάψω και να ψήσω ψωμί?? στο 5καψιμο μπορώ να ψήσω η είναι νωρίς???
    Σε ευχαριστώ Σωτηρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά όσο τον καίς θα ανεβαίνει η απόδοση του φούρνου σου.

      Διαγραφή
  14. Φίλε Δημήτρη καλημέρα. Με λένε Τάσο και μένω στην Χαλκίδα
    Σε ευχαριστω για τις πολύτιμες πληροφορίες σου.Με αυτές έφτιαξα ξυλόφουρνο μόνο με πυρόχωμα και πυροτσιμέντο 3:1πάχους θόλου 7 εκ. και τώρα είμαι στο στάδιο που στεγνώνει.Θα ήθελα να σε ρωτήσω τι είναι καλύτερο να τον κάψω, αφού στεγνώσει,και ύστερα να τον μονώσω ή να τον μονώσω πρώτα με πετροβάμβακα και σοβά και ύστερα να τον κάψω.Σε ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Τάσο, θα πρέπει να στεγνώσει χωρίς την μόνωση, αυτό σημαίνει με σιγανή φωτιά στην αρχή και μετά δυνατή να τον κάψεις του λάχιστον 10 ώρες ή πολλές φορές, 10 φορές απο 2 ώρες.
      Εάν τον μονώσεις θα "παγιδευτεί" η υγρασία μέσα και θα αργήσεις πολύ να φύγει.
      Ότι άλλο θέλεις εδώ είμαι και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  15. ΕΡΩΤΗΣΗ:
    ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΔΕ ΦΕΥΓΕΙ Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ;
    Ο ΠΕΡΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΘΟΛΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ;
    ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΦΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΟ Η Ο ΣΟΒΑΣ;
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΕΤΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν η καμινάδα ειναι έξω απο την πόρτα, μόλις κλείσεις την πόρτα θα σου κρατά την ζέστη, εάν ειναι μέσα στον θολό θα εχει κλαπετο και θα το κλείνεις.Ο περλιτης ειναι μονωτικό υλικό και μπαίνει έξω απο τα πυρότουβλα για να στέλνει την ζέστη πάλι προς τα μέσα.Ο σοβας πατάει πάνω σε στρώμα τσιμέντου που εχει μπει πάνω στον περλιτη.εξωτερικα βάζεις οτι θέλεις, εάν θέλεις βάζεις παλιό τούβλο για να φαίνεστε τούβλο, δεν σου προτείνω να τον μην βάλεις μόνωση.

      Διαγραφή
  16. εχω φτιαξει και γω ενα με πυροτουβλα .τον αναβω ολα καλα.μολις ομως βαζω την πορτα απομονονετε και σβηνουν τακαρβουνα. καμια ιδεα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να αφήνεις μισάνοιχτη την πόρτα σου, όταν εχει κάρβουνα μέσα ανεβάζει πολύ θερμοκρασία οπότε και να έχεις λίγες απώλειες δεν έγινε και τίποτα, τι θέλεις να ψησεις;Γενικά να αποφεύγετε να ψήνεται με κάρβουνα μέσα στον φούρνο γιατί ειναι απρόβλεπτη διαδικασία, ανάλογα τα ποσά κάρβουνα έχεις μέσα έχεις και ανάλογη θερμοκρασία.

      Διαγραφή
  17. Θα σε παρακαλούσα να μου πεις πιο πηλόςείναι καλλίτερος για τον ξυλόφουρνο α) αυτός με το κιτρινωπό χρώμα ή β ) αυτός με το χρώμα της στάκτης ;
    Μπορώ για τελική μόνωση να βάλω μείγμα με πηλό , πυροτσιμέντο και perlobeton ;

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο καλύτερος πηλός ειναι ο δωρεάν!
      Εάν έχεις σκοπό να τον αγοράσεις τεστάρε πρώτα εάν το χώμα που έχεις στην γύρω περιοχή σου εχει αρκετό πηλό μέσα του.
      Διαφορετικά οποιονδήποτε πηλό για κεραμικά να αγοράσεις είσαι εντάξει, πρόσεχε μην αγοράσεις όμως αυτόν που δεν θέλει ψήσιμο γιατί δεν κάνει για υψηλές θερμοκρασίες.Για μόνωση να βάλεις πετροβαμβακα σε κουβέρτα, όσο ποιο πάχη στρώμα τόσο το καλύτερο, απο πάνω κοτετσοσυρμα, ένα στρώμα τσιμέντου για σταθεροποίηση και τέλος σοβατίσματα και αν θέλεις βάψιμο.Τον πηλό τον θέλεις για να χρήσεις τα τούβλα σου ή θα τον κανείς όλο τον θόλο με πηλό;

      Διαγραφή
  18. Ο καλύτερος πηλός ειναι ο δωρεάν!
    Εάν έχεις σκοπό να τον αγοράσεις τεστάρε πρώτα εάν το χώμα που έχεις στην γύρω περιοχή σου εχει αρκετό πηλό μέσα του.
    Διαφορετικά οποιονδήποτε πηλό για κεραμικά να αγοράσεις είσαι εντάξει, πρόσεχε μην αγοράσεις όμως αυτόν που δεν θέλει ψήσιμο γιατί δεν κάνει για υψηλές θερμοκρασίες.Για μόνωση να βάλεις πετροβαμβακα σε κουβέρτα, όσο ποιο πάχη στρώμα τόσο το καλύτερο, απο πάνω κοτετσοσυρμα, ένα στρώμα τσιμέντου για σταθεροποίηση και τέλος σοβατίσματα και αν θέλεις βάψιμο.Τον πηλό τον θέλεις για να χρήσεις Α τούβλα σου ή θα τον κανείς όλο τον θόλο με πηλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πηλό τον έχω δωρεάν από τη φύση δίπλα μου και μάλιστα και τα δύο είδη που σε ρωτάω . Τον θέλω για να κτίσω τα τουβλα, αφού τον ανακατέψω με πυροτσιμέντο για μεγαλύτερη στερεότητα , για να κάνω τον θόλο δηλαδή ο θόλος θα κτιστεί με τουβλα και σαν συνδετικό υλικο πηλός και πυροτσιμέντο .

      Διαγραφή
    2. Τότε δεν παίζει ρόλο ποιόν θα χρησιμοποιήσεις, να προσέξεις όμως γιατί το πυροτσιμέντο δεν δουλεύετε εύκολα, στεγνώνει γρήγορα και είναι δύσκολο να πετύχεις την σωστή αναλογία ώστε να κάνεις πυροκονίαμα.
      Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα πολύ ποιο φθηνό κονίαμα με την εξής αναλογία:
      1 μέρος πηλό(σε σκόνη),1 μέρος απλό τσιμέντο,1 μέρος ασβέστη και 3 μέρη άμμο ψιλή(κοσκινισμένη οικοδομής).
      Εγώ τον φούρνο στο σπίτι μου έτσι τον έχτισα και δεν μου έχει βγάλει τίποτα 3 χρόνια τώρα.
      Να έχεις στο μυαλό σου ότι το κονίαμα δεν έχει σκοπό να κολλάει τα τούβλα μεταξύ τους αλλά να τα κρατάει στην θέση τους σφηνώνοντας τα σε θόλο.
      Ακόμη δηλαδή εάν μπορούσες να τα κάνεις να σταθούν σε θόλο χωρίς καθόλου τσιμέντο και απλά έβαζες μόνωση από πάνω τους θα δούλευε το ίδιο οπότε μην σε πολυαγχώνει αυτό, δώσε όμως πολύ βάση στην μόνωση κάτω από το πάτωμα και πάνω στον θόλο.

      Διαγραφή
  19. Δημήτρη έκαψα τον ξυλόφουρνό μου για πέμπτη φορά επί μιάμιση ώρα και είχα θερμόμετρο στην πόρτα , η θερμοκρασία , μετά το κάψιμο των ξύλων , έφτασε στους 280 βαθμούς , δεν την κράτησε για πολύ . Κράτησε για δυόμιση ώρες την θερμοκρασία των εκατό βαθμών και μετά πέντε ώρες είχε ένδειξη το θερμόμετρο εβδομήντα βαθμούς . Τον έχω κάνει το θόλο και τον πάτο με παλιά κίτρινα τουβλα οικοδομής που τα έσπασα στη μέση κάθετα ( πάχος στο θόλο για τα τούβλα 5 εκατοστά ) , συνδετικο υλικό πυροτσιμέντο και πηλός και μετά έβαλα πηλό και μετά μόνωση στον θόλο perlobeton .Έχει πάντως υγρασία γιατί είδα στη πόρτα , όταν τον έκλεισα μετά το κάψιμο , νερό . Δεν ξέρω αν φταίει η υγρασία ή η μόνωση . Έχω την δυνατότητα να προσθέσω και άλλη μόνωση και τον πάτο να τον σηκώσω πέντε με έξη εκατοστά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα πρέπει να φύγει όλη η υγρασία και μετα θα δεις πόσο σου κρατάει, ο πάτος στεγνώνει ποιο δύσκολα απο όλα.
      Κοίταξε 5 εκατοστά πάχος ειναι λίγο, απλά δεν θα μπορείς να ψηνεις για πολλές ώρες.Οσο περισσότερη μόνωση βάζεις τόσο το καλύτερο.

      Διαγραφή
  20. Χαιρετώ τους συναγωνιστές , εγώ τον τελείωσα και περιμένω να στεγνώσει για να αρχίσω να τον καίω . Μια ερώτηση , δεν έκανα τέλειο τον θόλο ,έχει εσωτερικά μερικά πυρότουβλα που προεξέχουν , θα έχω πρόβλημα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σκέφτομαι να ενισχύσω την θερμοχωρητικότητα του ξυλόφουρνού μου , που τον έχω κτίσει με κίτρινα τούβλα ( όχι πυρότουβλα ) με συνδετικό υλικό πηλό και πυροτσιμέντο και μόνωση περλίτη βάζοντας εσωτερικά ένα πάχος 3 - 4 εκατοστών , σαν σοβάντισμα , πηλό . Θα έχω αποτέλεσμα ; και θα συγκρατηθεί ο πηλός ; ή θα πρέπει να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ δύσκολο αυτό που θέλεις να κανείς και δεν νομίζω να κρατήσει γιατί θα συρρικνώνεται όσο στεγνώνει και θα σου κάνει κενό ανάμεσα στα στρώματα, σκέψου τη περίπτωση να βγάλεις την μόνωση σου, δηλαδή τον περλιτη και να προσθέσεις 10 πόντους πηλό πανω στον παλιό σου θόλο και μετα πάλι μονώση απο πανω, αφότου στεγνώσει καλά.

      Διαγραφή
    2. Γιατί θέλεις να αυξήσεις την θερμό χωρητικότητα σου;
      Ποσο πάχος έχεις τώρα;

      Διαγραφή
  22. Δημήτρη το πάχος του θόλου ( τουβλα κίτρινα και πηλός ) είναι γύρω στα 13 με 15 εκατοστά , αλλά στο έκτο κάψιμο που κράτησε μια ώρα περίπου και άσπρισαν τα τούβλα , η θερμοκρασία έφτασε στους 220 βαθμούς κράτησε λίγο ,σταθεροποιήθηκε στους 100 βαθμούς για 2 ώρες και μετά για άλλες τρεις ώρες που μετά άνοιξα την πόρτα του στους 50 βαθμούς .Τα κάρβουνα τα είχα μέσα .
    Δεν ξέρω αν τα καψίματα δεν είναι αρκετά (έχω κάνει 6 ) και επειδή δεν τον έχω φτάσει σε μεγάλες θερμοκρασίες και δεν έχω κάνει κάψιμο πολλή ώρα να είναι η αιτία της χαμηλής θερμοκρασίας που κρατεί .
    Αυτός είναι ο λόγος που σκέφτομαι το εσωτερικό σοβάντισμα . Πάντως μπορώ να βρω Καολίνη από μια περιοχή του Νησιού μου ,που νομίζω ότι με την θέρμανση γίνεται πορσελάνη και έτσι ίσως δεν πέφτει . Μήπως πρέπει να περιμένω και το τελικό άναμμα και ύστερα να δω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πάχος ειναι υπέρ αρκετό για να ψηνεις 5-6 ώρες σε 220 και 7-8 ώρες στους 190,το οτι ασπρισαν τα τούβλα σου σημαίνει οτι Η ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ των τουβλών σου έφτασαν στους 350 βαθμούς, αυτό δεν σημαίνει οτι έχεις γεμισει όλο το πάχος των τουβλων σου με θερμότητα, βασικά απο τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω οτι εχει αρκετή υγρασία ακόμη και στο θολό σου και στο πάτωμα, τα έξι άναμματα για μια ώρα σίγουρα δεν ειναι αρκετά γιατί ακριβώς δεν έφτασε καν η θερμοκρασία στο μέρος της μονωσης σου, η υγρασία θα φύγει εντελως μετα απο πολλά καψιματα.
      Σου προτείνω 3 καλά καψιματα των 3 ωρών για αρχή, αφήνεις κάρβουνα και μη ψήνεις τίποτα αυτές τις φορές, κλείσε την πόρτα με λιγο άνοιγμα να φεύγει η υγρασία, γενικά όσο χρησιμοποιείς τον φούρνο σου θα βλέπεις βελτίωση.
      Θα φτάσεις σε ενα σημείο που με μιάμιση ώρα θα ψηνεις φαγητό και ψωμί, χωρίς τα κάρβουνα μέσα.Μη πειράξεις τίποτα στο εσωτερικό του φούρνου μέχρι να στεγνώσει καλά, οταν αναβεις παλι τον φούρνο σου να καθαρίζεις τις στάχτες απο το πάτωμα γιατί λειτουργεί μονωτικά, εχε λιγο υπομονή και θα δεις μεγάλη διαφορά!

      Διαγραφή
  23. Δημήτρη σε ευχαριστώ για τις οδηγίες σου σχετικά με την αντιμετώπιση της υγρασίας . Θα ήθελα την γνώμη σου για την μόνωση της πόρτας , την έχω με διπλή λαμαρίνα που συγκρατώ τα δύο κομμάτια λαμαρίνας με δύο βίδες . Ενδιάμεσα από αυτές θέλω να βάλω μόνωση . Κεραμοκουβέρτα δεν βρίσκω , περλίτη μόνο κόκκους βρίσκω , ο πετροβάμβακας είναι σε φύλλα ( δεν ξέρω αν υπάρχει σε μορφή σαν τον υαλοβάμβακα που είναι πιο σταθερός ) μήπως όμως είναι επικίνδυνος λόγω πιθανής επεξεργασίας που έχει υποστει ; Τι μου προτείνεις ;

    Σε ευχαριστώ
    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βάλε πετροβαμβακα αλλα μετα κλείσε γύρω γύρω με λαμαρίνα και ηλεκτροκόλληση το κενό, μπορείς να δοκιμασεις και με περλιτη χύμα, σε κόκκους που λες(σε αυτή τη μορφή υπάρχει μόνο), αλλα πρέπει να το κολλήσεις πολυ καλά για να μην σου φεύγει απο ανοίγματα ο περλίτης, οτι σε βολεύει καλύτερα.
    Ο πετροβαμβακας ειναι ίνες πετρωματων το μόνο κακό που έχω ακούσει ειναι οτι ερεθίζει τα χέρια στο άγγιγμα.
    Μπορείς ακόμη και ξύλινη πόρτα να κάνεις απλά να την χρησιμοποιείς κάτω απο 250 c και βρεγμένη.
    Πειραματίσου μέχρι να δεις τι σε βολεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. γεια σου δημητρη μετα τον πετροβαμβακα τι κονιανα σοβατίζεις πεσ μου τις αναλογιες ευχαριστω φωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εννοείς πανω απο τον πετροβαμβακα του θολου, βάζεις κοτετσοσυρμα και το κλασσικό τσιμέντο κονίαμα οπώς τα χοντρά στο σοβάτισμα και μετα απο πανω, λευκό ψιλό με μάρμαρο σκόνη, λευκό τσιμέντο και ασβέστη.

      Διαγραφή
  26. βαζω λευκη αμμο τσιμεντο απλο ασβεστη και συνεχως μου ραγιζει πανω απτα πυροτουβλα το σοβατισα με πυροτσιμεντο και πυροχωμα και πηγε καλα .τα ραγισματα πρεπει να σοβατισω από πανω ? η θα τα τιναξει η θερμοκρασια? φωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς πρόβλημα έχεις.
      Που σου ραγίζει , που σοβάτισες τα πυρότουβλα;

      Διαγραφή
    2. σοβατισα όπως γραφεις πιο πανω με τον γνωστο χοντρο σοβα πανω από πετροβαμβακα και κ συρμα και μου ραγισε σε πολα σημεια νατα σκεπασω με το ψιλο σοβα που μου γραφεις δημητρη η θα τα τιναξει η θερμοκρασια, μεχρι στιγμης το τοιχωμα του φουρνου είναι στους 14 ποντους τι λει η εμπειριας σου?ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. Μήπως ήταν ζεστός ο φούρνος σου;
      Πριν το τελικό σοβά καψτον για να δεις, λογικά ο πετροβαμβακας θα απορροφήσει τυχόν διαστολη που θα γίνει, πιθανών δεν θα εχει προβλήματα αλλα και καμία ρωγμή να έχεις δεν πειράζει, φούρνος χωρίς ρωγμές δεν υπάρχει!

      Διαγραφή
  27. oxi δημητρη μετα τον πετροβαμβακα και το κοτετσοσυρμα σοβατισα με το παραπανω κονίαμα και μεσα σε λιγη ωρα μου ραγισε.τι μου προτεινει η εμπειρια σου?να το σοβατισω από πανω με ψιλο σοβα και τι αναλογια μιγματος μου προτείνεις? ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. δημητρη καλημέρα τη μονωση και το χοντρο τα εκανα χτες μπορω να τον καψω σημερα με λιγα κλαδακια.πριν πβαμβακα τον εκαψα καλα 5-6 φορες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kai τι αναλογιες βαζεις στο ψιλο σοβα?

      Διαγραφή
    2. Μάλλον σου έσκασε γιατί ήταν ζεστός ο φούρνος και στεγνώσει πολυ γρήγορα, ναι τωρα καψτον όπως θέλεις, δεν παίζει ρόλο.
      Αν θύμαμε καλά 1 μέρος τσιμέντο, 9 μάρμαρο σκόνη και 5 άσβεστη.

      Διαγραφή
  29. θ ακολουθησω τις συμβουλες σου δημητρη σ ευχαριστω για όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. δημητρη στο περλομπετον εβαλες μεσα σιτα για να κρατιετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πουθενά δεν έβαλα σίτα, στο πάτωμα απλά έκανα ενα καλούπι και το πίεσα ελαφρός ίσα ίσα και στο θολό χούφτα χούφτα μέχρι να τον καλύψω 15 πόντους.

      Διαγραφή
    2. χουφτα-χουφτα πως το κρατουσες το εκανες σφιχτο το μπετον. Εγω σκεφτομε να βαλω τουβλα γυρω-γυρω στον τρουλο σε αποσταση 10ποντον και σε υψος μεχρι να κρατιετε μονο του και την αλλη μερα να τα βγαλω. Στο πατωμα ηταν ευκολο το οπλισα με πλεγμα. Παντως σε ευχαριστω για της συμβουλες που δινεις της ακολουθω πιστα

      Διαγραφή
    3. Έκανα ενα δαχτυλίδι στον πατώ γύρω απο τα τούβλα με την μια χούφτα δίπλα στην άλλη, με λίγη πίεση για να πατάει καλά, μετά άλλο ενα δαχτυλίδι πανω απο αυτό μέχρι ότου φτάσω κορυφή, ειναι μπελελιδικη δουλειά, αντί για τούβλα βάλε Ξυλά ή φελιζόλ οικοδομής, εάν δεν έχεις τόση κάψα να τον κανείς σφαιρικό κανε ενα τετράγωνο χτιστό γύρω απο τον θολό αφήνοντας στη βαση 15 πόντους και ρίξε μεσα χύμα περλιτη χωρίς τίποτα άλλο, αυτό ειναι το καλύτερο!

      Διαγραφή
    4. Να βγάζεις φωτογραφίες για να ανεβάσω την κατασκευή στο blog ΟΤΑ τελειώσεις.
      Άντε και καλά ψησίματα

      Διαγραφή
    5. Δημητρη Γιαννη με λενε δεν στο ειπα απο την αρχη και σου εγραψα σημερα για πρωτη φορα. Ειμαι πολυ ευχαριστιμενος με το αποτελεσμα του τρουλου ουτε μαστορας δεν θα το εκανε ετσι αλλα πολυ δουλεια εριξα για εναν μηνα.Παλια τουβλα συμπαγη κομενα στη μεση 1 μετρο διαμετρο πυροκολα και γινετε αθανατο. Τα τουβλα ειναι περιπου 9 ποντους εβαλα και 3-4 ποντους κοκκινοχωμα- πυλος τωρα περιμενω να στεγνωσει μετα περλομπετον γυρω 7-8 ποντους γυρω-γυρω στον τρουλο και πετροβαμβακας μετα με μπετον. πιστευω να κανω καλη δουλεια.

      Διαγραφή
    6. Ωραίος!
      Γιάννη αν ειναι να βάλεις πετροβαμβακα μη βάζεις και περλομπετό πριν γιατί τσάμπα κόπος ειναι, βάλε απλά 10, αν μπορείς και 15, πόντους πετροβαμβακα, κοτετσοσυρμα και μπετό.
      15 πόντους περλομπετό ειναι 5 πόντοι περροβαμβακα η αντιστοιχία μονωσης.

      Διαγραφή
    7. Βεβαίως όσο περισσότερη μόνωση τόσο καλύτερα!

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα. Εχω έναν παλιό παραδοσιακό ξυλοφουρνο οπου στο εσωτερικό του, όπως κ στον πάτο του έχουν ανοίξει αρκετα οι αρμοί του. Ο φούρνος κατασκευάστηκε πριν 40 χρόνια με τον παραδοσιακό τροπο. Εχει ιδεα κανεις πως μπορω να συντηρήσω το εσωτερικό του φουρνου. Δηλ. Με τι υλικά να καλύψω τους τεράστιους Αρμους που έχουν δημιουργηθεί με τα χρονια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς μόνο στον πάτο να ρίξεις πυρίμαχο κονίαμα, στον θόλο μην κανείς τίποτα γιατί και να κανείς θα πέσει στην πρώτη διαστολή.
      Τα κενά δεν δημιουργούν κάποιο λειτουργικό πρόβλημα, μόνο αισθητικά δεν ειναι όμορφο.

      Διαγραφή
  32. Δημήτρη καλησπέρα , έχεις ψήσει κάποιο φαγητό και ψωμί ταυτόχρονα στον φούρνο ; Φυσικά πρέπει να βάλεις αρχικά το φαγητό γιατί θέλει μεγαλύτερη θερμοκρασία από το ψωμί και όταν φτάσει στη κατάλληλη θερμοκρασία βάζεις το ψωμί . Όμως το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας για να βάλεις και να βγάλεις το ψωμί , ενώ θα συνεχίζεται το μαγείρεμα , θα έχει σαν αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκαρασίας γιατί θα έχουμε θερμικές απώλειες . Ποιά είναιη γνώμη σου .

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Αντώνη ανάβω τον φούρνο περίπου 1 ώρα, βάζω τα κάρβουνα γύρω γύρω στον θολό και βάζω το φαγητό με αλόυμινοχαρτο εάν ειναι σε ταψί και οχι στη γάστρα, λόγο του οτι ο φούρνος θα εχει μεσα απο 280 μέχρι 300 βαθμού το φαγητό θα γίνει απο 45 λεπτά μέχρι ώρα, ανάλογα το τι φτιάχνεις.Επειτα βγάζω το φαγητό,τα κάρβουνα, καθαρίζω τον πάτο και κλείνω τον φούρνο.Μολις η θερμοκρασία πέσει στους 220τοτε αρχίζω και φορτώνω τα ψωμιά.Παντα κοιτάω το πάτωμα πασπαλιζωντας λιγο αλεύρι και προσέχω να μην μαυρίζει αμεσώς αλλα να γίνεται κάστανο μετα απο 5 δευτερόλεπτα, εάν μαυρίζει αμέσως ή περιμένω και άλλο μέχρι να πέσει η θερμοκρασια του πατώματος ή με ενα νωπό πανί σφουγγιζω για να ρίξω τη θερμοκρασια, με μετρό ομως γιατί μπορεί να κρυώσει πολυ το πάτωμα και μετα να μην ψηθούν τα Καρβέλια.
      Εάν έχεις κάψει καλά τον φούρνο και εχει μονωθεί καλά, μπορεί να πέφτει 10 βαθμούς μόλις ανοίγεις την πόρτα αλλα μόλις την κλείσεις παλι θα ανεβεί, αν οχι στην ίδια θερμοκρασια σε λιγο χαμηλότερη.

      Διαγραφή
    2. Δημήτρη σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες , αλλά σε αυτή την θερμοκρασία δεν καίγεται το φαγητο ; βέβαια το αλουμινόχαρτο το προστατεύει αλλά δεν έχεις το αργό ψήσιμο του ξυλόφουρνου που κάνει τα φαγητά απολαυστικά . Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πήλινη γάστρα σε αυτές τις θερμοκρασίες ή θα σπάσει ;
      Έχεις σκεφτεί να βάλεις στην πόρτα πυρίμαχο τζάμι για να βλέπεις την πορεία του ψησίματος , το έχω δει σε κάποιους έτοιμους ξυλόφουρνους .

      Αντώνης

      Διαγραφή
    3. Αν έχεις το χρονικό περιθώριο και σαφώς μπορείς να το ψηνεις αφού βγάλεις τα κάρβουνα, ας πούμε οι πατάτες δεν υπάρχει λόγος να τις σίγουρα ψηνεις, εκεί βάζεις αλόυμινοχαρτο και της ψηνεις παράλληλα με το ζέσταμα, όλα εξαρτόνται απο το ποσά Ξυλά ρίχνεις στο κάψιμο, θελει ρέγουλα, οχι υπερβολές και φτάνει η φλόγα μέχρι το καπέλο της καμινάδας!
      Η γάστρα ειναι κεραμική, αν εχει έρθει σε θερμοκρασια δωματίου και τη βαελεις λιγο στην πόρτα να θερμανθεί και μετα μεσα γίνεται, οχι αμέσως μεσα γιατί θα σπάσει.
      Εχει δει και εγώ να βάζουν σε πόρτα φούρνου ενσωματωμένο ενα καπάκι απο κατσαρόλα με υλικό πυρέξ, δεν το εχω δοκιμάσει ο ίδιος αλλα φαντάζομαι οτι θα εχει απώλειες απο το μέρος, μπορείς ακόμη να βάλεις και ενα μικρό "ματάκι" απο λέβητα.

      Διαγραφή
  33. Δημήτρη καλημέρα. Μια ερώτηση θέλω να σου κάνω. Τι μόνωση βάζεις άνάμεσα στη πλάκα και τις πυρόπλακες. Τις πυρόπλακες απλά τις ακουμπάς η βάζεις κάποιο κονίαμα απο κάτω. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μόνωση παει ανάλογα να χρήματα που θέλεις να διαθέσεις, απο ενα 20 cm στρώμα περλιτη με τσιμέντο μέχρι και κεραμοπλακα που κοστίζει αλλα θα χρειαστεί μονο 5 cm για το ίδιο αποτέλεσμα.
      Όπως και να εχει οι πυρόπλακες πατάνε πανω στη μόνωση δίχως κονίαμα μπορείς να βάλεις ομως σκέτο πυροχωμα ή πυλο για να διαχωρισεις λιγο το φαγητό απο τη μόνωση(δεν ισχύει στον περλιτη), ο λόγος ειναι το μικρό κενό που έχουν ανάμεσα τους βοειθαει στη διαστολή και σε περίπτωση που σπάσει κάποια να μπορείς να την αλλάξεις με ευκολία.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα και πάλι. Μια διευκρίνηση μόνο Δημήτρη. Η πρώτη σειρά πυρότουβλα του θόλου μας θα πατάει πάνω στη πλάκα ή στην ίδια μόνωση που θα βρίσκεται κάτω απο την επιφάνεια ψησίματος (πυρόπλακες). Για παράδειγμα αν επιλέξω κεραμική πλάκα για μόνωση, θα πρέπει να κόψω το κεραμικό υλικό σε τέτοιες διαστάσεις ώστε να υπολογίσω πως η πρώτη σειρά πυρότουβλα του θόλου θα χτιστεί πάνω στη κεραμική πλάκα, η όχι. Ευχαριστώ Γιώργος

      Διαγραφή
    3. Πανω στη μόνωση θα πατησεις για να μη μεταφερεις τη θερμότητα στη πλάκα σου και εχεις απώλειες.
      Να εχεις στο μυαλό σου πως όλος ο φούρνος θα εχεις γύρω γύρω του σε όλα τα σημεία ενα κενό που θα ειναι η μόνωση.Στην ουσία επαφή με τη βαση δεν εχει πουθενά!

      Διαγραφή
    4. Πολύ ωραία. Έτσι πίστευα και εγώ. Ο φούρνος πρέπει να είναι φασκιωμένος όπως ένα μωρό. Επειδή όμως είναι το μόνο που δεν έχω ξεκαθαρίσει 100% στο μυαλό μου θα επιμείνω λιγάκι στο θέμα. Η κατασκευή πρέπει να περιλαμβάνει τη βάση στήριξης του φούρνου (πλάκα), ένα μονωτικό υλικό επάνω στη πλάκα που θα καλύπτει σαν διαστάσεις του φούρνου (πυρόπλακες + πρώτη σειρά πυρότουβλα του θόλου) και τη μόνωση εξωτερικά του θόλου. Το ερώτημα είναι ποιό υλικό είναι καλό για τη μόνωση κάτω απο τις πυρόπλακες. Π.χ. Η κεραμική πλάκα είναι τέλεια αλλά πανάκριβη. Μου προτείνανε επίσης ένα στρώμα 5 πόντους πυροτσιμέντο αλλά δε γνωρίζω πόσο υγιείνο είναι. Πολλοί στο εξωτερικό χρησιμοποιούνε πλάκες πυριτικου ασβεστιου αλλά εγώ δε τις βρίσκω εύκολα.Μετά υπάρχει το μίγμα τσιμέντου με περλίτη η βερμικουλίτη αλλά δε δίνει μια επιφάνεια λεία στην οποία μπορείς να ξεκινήσείς τον θόλο σου. Τέλος Δημήτρη διάβασα την προτάση σου γιά πετρόπλακα αλλά το google-αρω και δέ μου δίνει αποτελέσματα. Άμα Δημήτρη μου διώξείς αυτό το συννεφάκι απο το μυαλό μου που είναι και το τελευταίο, ξεκινάω τη κατασκευή. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων......

      Διαγραφή
    5. Τα εχεις ξεκαθαρίσει μια χαρά στο μυαλό σου.
      Το πυροτσιμεντο δεν ειναι μονωτικό.
      Βάλε περλιτη με τσιμέντο απλό, επιφάνεια του δεν ειναι ανάγκη να ειναι λεία αλλα αλφαδιασμενη και ίσια, εαν εχεις τόσο προβλημα με την επιφάνεια κανε μια επάληψη με πυλο αλλα πιστεύω οτι δεν θα σου προσφέρει κάτι το παραπάνω.
      Η πετροπλακα ειμαι πετροβαμβακας σε πεπιεσμενη μορφή δηλαδή σε πλάκα.
      Η κεραμοπλακα απλά θα σου κάνει με 5cm πάχος οτι δουλεια σου κάνει 20cm περλιτης.
      Δεν κάνει τίποτα φίλε μου, εδώ ειμαι οτι χρειαστείς, πανω απο όλα να στεγάσεις το φούρνο και μετα ξεκινά όλα τα αλλα.Η υγρασία και η βροχή μου εχει χαλάσει πολλές ώρες δουλειάς.

      Διαγραφή
  34. Δημήτρη δωσε μας πιο πολλες πληροφοριες για την μονωση στην βαση την πλακα του μπετόν . Καποιοι λένε πως γυαλια σπασμενα, αμος 3,4,5 ποντους και χοντρο αλατι ?Αυτα βοηθανε και πανω στην αμο στρωνουμε σκετα η κολάμε με κατι; Επισης ειπες για πιο οικονομικα αντι πυροτουβλα τουβλα κεραμικα..! Ειναι καλυτερο σε αποδοση γεματο τουλο μισο στον θολο απο ενα πυροτουβλο 4 ποντους:Ευχαριστω.
    Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίδιας διάστασης τούβλο με πυρότουβλο σαφώς και το πυρότουβλο εχει μεγαλύτερη θερμοχωριτικοτιτα σχεδόν τόσες φορές περισσότερο όσο η διάφορα τους στο βάρος.Το πυρότουβλο ειναι 3 φορές βαρύτερο απο το συμπαγές κεραμικό, αυτό σημαίνει πως εχει τρεις φορές περισσότερη θερμοχωρητικοτητα.Λογω του οτι ειναι σπιτικός φούρνος και δεν θα το ανάβουμε κάθε μέρα οπότε η φθορά αλλα και η χρήση του ειναι μικρή και σε συνδυασμό με την διάφορα τιμής που εχει το ενα με το άλλο η οποία ειναι τεράστια, έτσι κατέληξα στο να προτείνω συμπαγή κεραμικά για τον θολό, στον πάτο πάντα πυρότουβλα γιατί ταλαιπωρουνται απο τα εργαλεία του φούρνου.
      Τα υλικά που αναφαιρεις τα έβαζαν παλιά αλλα δεν ειναι μονωτικά, απλά έτσι είχε επικρατήσει να κάνουν.
      Τα μονωτικά υλικά εμποδίζουν την ζέστη να διαπερασει το σώμα τους, εαν απο κάθε ενα απο αυτα τα υλικά έβαζες ενα καμίνετο απο την μια μεριά και το χέρι σου απο την άλλη το πολυ σε δυο λεπτά θα καιγοσουν.
      Απο την άλλη με περλιτη, πετροπλακα ή κεραμοπλακα δεν θα ένιωθες ούτε καν ζέστη.
      Όσο για το πάχος του θόλου σου στόχευσε τα 10cm, εαν εχει πάχος 4 πόντους απλά θα βάλεις περισσότερα τουβλα στο ύψος.
      Δεν πιστεύω να θέλεις να τα βάλεις όρθια έτσι;Μην το κανείς για πολλούς λογους, πάντα το 20αρι τούβλο στη μέση σπασμένο και ξάπλα.

      Διαγραφή
  35. Kαλησπέρα Δημήτρη , έχουμε ξανακουβεντιάσει , ήθελα να σου κάνω δύο ερωτήσεις .
    Στον ξυλόφουρνο που κατασκεύασα μετά από αρκετά καψίματα , φαίνεται να έχει ακόμα υγρασία σε μια ζώνη στα πλευρικά τοιχώματα του θόλου που είναι απέναντι από την πόρτα και σε επαφή με το πάτωμά του . Αυτή οφείλεται στην υγρασία που ανεβαίνει από το πάτωμα ; θα εξαφανιστεί με τα καψίματα ή μήπως παρουσιαστεί το χειμώνα με τις πολλές βροχές ;
    H εισόδος του δεν έχει προστατευτικό προθάλαμο , γιατί δεν έβαλα καμινάδα , λόγω των μικρών του διαστάσεων , μήπως έχω έτσι θερμικές απώλειες ; ( η πόρτα του είναι με διπλή λαμαρίνα με πετροβάμβακα ενδιάμεσα ) είναι σκόπιμο να του κάνω ένα προθάλαμο ;

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η υγρασία απο το πάτωμα φεύγει πολυ δύσκολα, θέλεις ακόμη κάψιμο αλλα να τον καις 3 ώρες για να φτάνει η ζέστη μέχρι την υγρασία.
      Εαν δεν τον έχεις στεγασμένο να τον στεγάσεις, η υγρασία μπαίνει παντού οταν βρέχει!
      Όσον αφορά τον προθάλαμο, δεν παίζει ρόλο, ειναι πολυ μικρές οι απώλειες, πιθανών εχεις ακόμη υγρασία και γι αυτό πέφτει η θερμοκρασία γρήγορα.

      Διαγραφή
  36. Δημήτρη σε ευχαριστουμε πραγματικα για ολες τις συμβουλες..Θα ηθελα να ρωτησω πολυ κοντα μου εχω ενα μεγαλο μαρμαραδικο που κοβει κορμους μαρμαρων, κοβοντας τους κορμους μαρμαρων πεφτει και νερό και βγαζει μια μαρμαροσκονη σε μορφη πολτου . Θα μπορουσα να την βαλω στο κτισιμο αντι για αμο η δεν κάνει η αν βολευει καπου στο χτισιμο.Γιατί οπως ειπες αν μας κανει το δωρεαν οτι καλύτερο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντί για άμμο κάνει αλλά φοβάμαι ότι δεν θα αντέξει στη ζέστη.
      Η άμμος είναι φθηνή, πάρε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και χρησιμοποιείστε τη μαρμαρόσκονη με ασβέστη για το σοβάτισμα.

      Διαγραφή
  37. Δημήτρη καλησπέρα , είμαι ο Αντώνης που έχουμε ξαναμιλήσει , τον φουρνο τον έχω κάψει 12 φορές και τις δύο τελευταίες για 2-3 ώρες και τον πήγα στους 400 με 430 βαθμούς ; για να φύγει η υγρασία είναι καλά ή να τον πάω παραπάνω και να τον κάψω και άλλες φορές ; ή να δω τα αποτελέσματα με ψήσιμο φαγητού .
    Μου είπες να τον στεγάσω για τις βροχές μπορώ να τον περάσω μια τσιμεντοκονία με μαύρο τσιμέντο και άμμο θάλασσας κα να μην τον στεγάσω ; φυσικά τον έχω σοβαντίσει , τι είναι καλλίτερο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε κάψιμο που κάνει θα φεύγει και η υγρασία όλο και περισσότερο και θα βελτιώνετε η λειτουργία του, τώρα πρέπει να μάθεις τον χαρακτήρα του φούρνου σου, δηλαδή πώς ψήνει, πόσο να τον καίς και πόσο θα σου κρατάει την θερμοκρασία.
      Η υγρασία και η σκόνη ΠΑΝΤΑ θα βρεί τον τρόπο να μπει, δοκίμασα και εγώ με τον τρόπο που λες σε έναν φούρνο αλλα έμπαζε υγρασία χαμηλά στην πλάκα, θα έχεις προβλήματα, σκέψου και την λύση του να κάνεις μία ταπετσαρία να τον κουκουλώνεις όταν δεν ψήνεις.

      Διαγραφή
  38. Δημήτρη μια τελευταια ερωτηση καταρχην εαν ειναι 1 μετρο ο φουνος ειπαμε το μισο ακριβως διαμετρο και υψος.Σε καποιο βιντεο που ειδα ο μαστορας ελεγε πως πρεπει να γινει λιγο παραπανω απο μιση σφαίρα, για να μην καιει απο πανω τα φαγητα...!Αυτο ειναι σωστό? εβαζε το πρωτο τουβλο ορθιο και στο κεντρο ξεκινουσε με τον σπαγκο απο το υψος αυτου του τουβλου και οχι απο το πυροτουβλου νομιζω πως ειναι πολύ σημαντικό το ερωτημα...! Επισης τον ξεκιναω σκεφτομε να βαλω στην πλακα αμο 3 ποντους πετροβαμβακα 5 ποντους τουβλο γεματο ξανα αμο και πυροτουβλο..Πιστευεις πως τα βαζω σωστη σειρα.να αλάξω κατι..? Ευχαριστω πολύ..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία γενική αρχή είναι ακριβώς το μισό για την καλή κυκλοφορία του αέρα μέσα στον θόλο, αυτό που λέει ο μάστορας δεν ισχύει γιατί μόλις κλείνεις την πόρτα του φούρνου σε 15 με 20 λεπτά ο φούρνου εξισώνει την θερμοκρασία του σε όλο το μέρος του, έπειτα βάζουμε το φαγητό μέσα.
      Υπάρχουν και φούρνοι,που είναι για ψωμί, που είναι χαμηλοτάβανοι.
      Γενικά είναι θέμα γούστο, εάν έκανα πάλι τον δικό μου θα τον έκανα λίγο ποιο χαμηλό για να χρειάζεται λιγότερο ζέσταμα, όλα στη θεωρία.
      Να βάλεις στην πλάκα απευθείας τον πετροβάμβακα, πάνω του λίγη άμμο για αλφάδιασμα και τα πυρότουβλα χωρίς να τα κολλήσεις σε διαγώνια Herringbone διάταξη για να μη σκαλώνει το ταψί.
      Αυτά ! :)

      Διαγραφή
  39. Δημήτρη..πραγματικά πιστευω πως οποιος διαβάσει αυτό το βλοκ και αυτές τις πληροφοριες θα φτιαξει ενα καλό ξυλόφουρνο ! Ποιά είναι η τεχνική ωστε να γίνει χαμηλοτάβανος ? Να μικραίνει ο σπαγκος στην διαμετρο στο κτισιμο με τα πυρότουλα αλλά πόσο ..? Ο υπαληλος που πηρα τον πετρβαμβακα μου ειπε να βαλω την πλευρα που εχει το αλουμινοχαρτο οχι στην πλακα αλλα προς την φωτιά σωστά...! Ενα μεγαλο ευχαριστω για ολα και μόλις ολοκληρωθεί θα σου στειλω φωτογραφιες απο ολα τα σταδια κατασκευης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτός είναι ο σκοπός του Blog αδερφέ, να βοηθήσει ερασιτέχνες να κατασκευάσουν το δικό τους φούρνο.
      Η μία τεχνική είναι να μικραίνει ο σπάγκος όπως λες, η άλλη είναι να κάνεις μία φόρμα με άμμο και να χτίσεις πάνω της, η άλλη είναι να κάνεις φόρμα απο φελιζόλ και να την χρησιμοποιείς γύρω γύρω ως πατρόν.
      Εάν έχεις την δυνατότητα να πάς να αλλάξεις τον πετροβάμβακα και να πάρεις χωρίς αλουμινόχαρτο.Το αλουμινόχαρτο σε όποια μεριά και να μπεί, φυλακίζει την υγρασία που προσπαθεί να φύγει, εάν τελικά δεν μπορείς να το αλλάξεις να το βάλεις την μεριά του αλουμινόχαρτου προς την φωτιά έτσι ώστε μετά απο 2-3 καλά καψίματα να καεί το αλουμινόχαρτο οπότε θα βρει διέξοδο η υγρασία.
      Δεν κάνει τίποτα φίλε μου, να στείλεις φωτογραφίες και θα γράψω ένα άρθρο για την κατασκευή σου.

      Διαγραφή
  40. Δημήτρη σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες που κατά καιρούς μου έδωσες για τον ξυλόφουρνο που έκανα . Τον έκαψα όσες φορές και όπως μου είπες και πράγματι κρατάει άνετα την θερμοκρασία των 100 βαθμών μετά από ένα εικοσιτετράωρο που έσβησε το τελευταίο κάψιμο , με ανοικτή την καμινάδα και με ένα μικρό άνοιγμα της πόρτας για να φεύγουν οι υδρατμοί . Όπως μου είπε ένας φίλος μου στα παλιά χρόνια έκαναν την τάπα για την καμινάδα ως έξής : Έπαιρναν πηλό και τον έβαζαν σε 'ενα μουσκεμένο ύφασμα και μετά το κάψιμο τάπωναν με αυτό την καμινάδα . Ο πηλός με την ζέστη κεραμοποιόταν και έτσι είχαν την τάπα που ήθελαν και στις διαστάσεις τις σωστές .

    Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αντώνη, άντε και καμία φωτογραφία να στείλεις.
      Όσο τον καίς θα κρατάει και παραπάνω,εαν έχει βάλει την καμινάδα μέσα στον θόλο αγόρασε έαν κλαπέτο και βάλτο χαμηλά και είσαι εντάξει.
      Οι παλιοί φίλε μου κάνανε ότι κάνανε απο ανάγκη, εμείς εδώ το κάνουμε απο χαβαλέ!αχαχαχα.
      Έχω δεί φούρνο από κοτρόνες και πόρτα τσίγκο και να ψήνει κατσίκι 6 ώρες...μαγεία!

      Διαγραφή
  41. Δημήτρη μια ερωτηση σημαντικη οσον αφορα την πορτα. για ενα φουρνο 85 ποντους τα 2/3 να ειναι το υψος της ? Δηλαδή με τα 2/3τα βγαίνει 28 ποντους αν ειναι λιγο παραπανω υπαρχει προβλημα να φευγει η ζεστη ? Μια πορτα που εφτιαξα καλουπι 50 φαρδος με 32 υψος ειναι καλά...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πιστεύω οτι θα έχεις πρόβλημα, το 63% είναι ένας θεωρητικός γενικός κανόνας, έχω δεί και μεγαλύτερες πόρτες και δουλεύουν μία χαρα.

      Διαγραφή
  42. Καλησπέρα σε όλη την παρέα,
    Αυτές τις μέρες αισίως τελείωσα το χτίσιμο του φούρνου μου στο εξοχικό.
    Το δάπεδο του φούρνου στρώθηκε με πυρότουβλο πάχους 5 εκατοστών και ο θόλος χτίστηκε με κεραμίδι ίσιο.Το πάχος του θόλου βγήκε περίπου 15 εκατοστά.Η επιλογή για το κεραμίδι έγινε επειδή τα είχα σε αφθονία οπότε αμέσως αμέσως περιορίζεται το κόστος της κατασκευής κατά πολύ.
    Η σκέψη μου τώρα είναι η εξής: στα χτισίματα του θόλου υπάρχουν κενά μεταξύ των κεραμιδιών όπου πρέπει να γεμίσω με κάποιο κονίαμα που θα δώσει θερμοχωρητικότητα.Σκέφτηκα λοιπόν μιας και έχω κάποια υλικά να κάνω την εξής αναλογία (1 μέρος πυρόχωμα - 1 μέρος άμμο ποταμίσια και ελάχιστο μαύρο τσιμέντο). Επιπλέον του γεμίσματος των κενών λέω μάλιστα να προσθέσω 4-5 εκατοστά ώστε να πάει στα 20 εκατοστά πάχος και να έχω ακόμη μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα.
    Αφού στεγνώσει καλά να κάνω το πρώτο άναμα, να δω τι ρωγμές θα βγάλει και να τις μπαλώσω και στην συνέχεια 2 στρώσεις κουβέρτας πετροβάμβακα και σοβάτισμα....
    Πως σας ακούγεται;;;;
    Δημήτρη φυσικά όταν τελειώσει η κατασκευή μου μπορούμε να την αναρτήσουμε κιόλας αν θέλεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου πρότεινα να βάλεις πηλό στα κενά σου γιατί η ποταμίσια άμμος θρυμματίζεται σε μεγάλες θερμοκρασίες.Δεν είναι πυραντοχο υλικό.
      Μη πολυασχολεισε με τις ρωγμές αλλά με το σωστο κλείσιμο της μόνωσης(αλληλοκαλυψη των φύλλων π.χ.).
      Εννοειτε οτι θέλουμε ρεπορτάζ! :)

      Διαγραφή
  43. Δημήτρη όταν λέω άμμο ποταμίσια εννοώ αυτήν που πουλάνε οι μάντρες για θαλάσσης. Έχω βρει όμως κάποιο σημείο που έχει πηλόχωμα (σχεδόν σκέτος πηλός είναι) και μπορώ να βάλω από αυτό.Στο πηλόχωμα μπορώ να βάλω και λίγο τσιμέντο για να μην σκάσει; Φωτογραφίες που μπορώ να σου στείλω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μη σκάσει το πυλοχωμα θέλει αργό στέγνωμα και να βάλεις άμμο για αραίωση, κάνε δοκιμές με διάφορες αναλογίες σε μικρούς δίσκους μεγέθους παλαμης και δες ποσο σκάνε, αν σκάνε πολύ βάλε άμμο, εαν θρυμματίζονται εύκολα στο πάτημα βγάλε άμμο μέχρι να το βρεις.
      Φωτογραφιες ανέβασε οπου θέλεις στα δωρεάν σάιτ και βάλε το λινκ να τα αναρτησω.

      Διαγραφή
  44. Φιλε Δημητρη μια ερωτηση.
    Μπορουμε πανω απο το πετροβαμβακα το κοτετσοσυρμα , να τον χτισουμε περιμετρικα και το χωρο να το γεμισουμε με περλομπετον ;
    Αν γινεται, αφου του δωσουμε τετραγωνο σχημα και γινει επιπεδος στη κορυφη, μπορουμε να του βαλουμε πανω, και πλευρικα, πλακακια που θα στοκαριστουν ωστε να γινει αδιαβροχος, η χρειαζεται οπωσδηποτε στεγαση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς άνετα.Αν σε βολευει κάνε ενα περιμετρικό κουτί με τσιμέντο σανίδα γύρω απο τον θόλο και γέμισε το κενό με περλίτη σκέτο, απλα ρίξε όσα λίτρα θέλεις.Έπειτα βάλε οτι πλακάκια θέλεις πανω στην τσιμεντοσανιδα.

      Διαγραφή
  45. Φίλε Δημήτρη το ύψος του φούρνου είναι μεγαλύτερο από την ακτίνα της βάσης; (για να μην καίει το φαγητό ή το ψωμί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανονικά το υψος είναι όσο η ακτίνα, δηλαδή το μισο της διαμέτρου.
      Αν τον κανεις χαμηλότερο δεν πειράζει αλλά όχι υπερβολές.
      Μην ξεχνάς οτι όταν κλεισεις τη πόρτα του φούρνου σου σε μισή ώρα ο φούρνος θα έχει ισορροπήσει την θερμοκρασία σε όλο τον φούρνο, πιθανών να εχεις μεγαλύτερη θερμοκρασία στο πάτωμα.

      Διαγραφή
  46. ΔΗΜΗΤΡΗ
    ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΣΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ (ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΑΠΟΨΗΣ)
    ΕΠΙΣΗΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΜΕ ΠΡΟΕΤΡΕΨΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΥ. ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΘΟΛΟ ΜΕ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ( ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΟΝΟ 50 ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΤΩΜΑ). Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΩ ΠΥΛΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΥΡΟΚΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΛΟ, ΑΝ ΝΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ (ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΡΓΙΛΟ)?


    ΥΓ
    Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΑΠ'ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΡΓΙΛΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ.ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΕΚΤΗ

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, εννοείτε οτι μπορείς να χτίσεις με πυλοχωμα, θα βγάλεις λίγο χώμα 50 πόντους κάτω απο το έδαφος, θα το κοσκινίσεις.
      Θα βάλεις το χώμα σε ένα δοχείο ή μπουκάλι με νερό...θα το κουνήσεις για 3 λεπτά ΔΥΝΑΤΑ και θα το αφήσεις σε ησυχία να κάτσει μέχρι να βλέπεις διάφορα στρώματα.
      Το πρώτο στρώμα είναι o πυλός, το δέυτερο είναι διάφορα κατακάθια συνήθως βρωμιά και το τρίτο είναι η άμμος.Βρίσκεις δηλαδή τα ποσοστά του πυλό και της άμμου που έχει το χώμα σου.
      Με βάση αυτά τα ποσοστά βάζεις κοσκινισμένη νταμαρίσια άμμο ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό μείγμα το οποίο είναι να έχει ένα μείγμα με τόση άμμο ώστε να μην θρυμματίζετε στο πάτημα, αλλά όχι τόση λίγη άμμο ώστε να ραγίζει στο στέγνωμα...όλα είναι θέμα τεσταρισματος.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη,

      Όταν λες να μην θρυμματίζετε στο πάτημα εννοείς σε στεγνό πηλό έτσι δεν είναι? Εάν είναι έτσι σε τι πάχος πρέπει να είναι ο στεγνός πηλός? Επίσης κάπου διάβασα ότι το καταλληλότερο πηλόχωμα είναι αυτό με κόκκινο χρώμα ξέρεις εάν αυτό ισχύει? γιατί στην Κέρκυρα που ήμουνα το πάσχα ανακάλυψα ότι το χρώμα του άργιλου εκεί είναι πράσινογκρι.
      Ευχάριστω

      Διαγραφή
    3. Άλλη μια ερώτηση, τα πυρότουβλα που αγόρασα για το πάτωμα δεν είναι κόκκινα είναι κάτι σαν μπεζ (σόρυ δεν τ απάω καλά με τα χρώματα). Υπάρχει πρόβλημα?

      Ευχαριστώ

      Αντώνης

      Διαγραφή
    4. Η αναλογία του πηλού με την άμμο δίνει τα εξής χαρακτηριστικά
      Ελαστικότητα εννοώντας ότι μία μπάλα που θα φτιάξεις θα διαλυθεί με περισσότερη πίεση στο κέντρο της, όταν έχει περισσότερο πηλό από άμμο αλλά έχει μεγαλύτερη συρρίκνωση άρα και ρωγμές στο στέγνωμα.

      Το ζητούμενο είναι να έχουμε την μικρότερη δυνατή συρρίκνωση αλλά την μεγαλύτερη δυνατή δύναμη στο υλικό μας, εάν βάλεις πολύ άμμο θα πετύχεις μικρότερη συρρίκνωση αλλά το μείγμα στου σε 2-3 καψίματα θα διαλυθεί γιατί δεν θα έχεις αρκετό συνδετικό υλικό, πηλό δηλαδή.
      Μόλις βρεις την αναλογία σου ανακατεύεις τα στερεά υλικά καλά και μετά προσθέτεις το νερό σιγά σιγά.
      Το καταληλλότερο πηλόχωμα δεν υπάρχει, ανάλογα το πόσο πηλό σε άμμο αναλογία έχει το χώμα σου θα προσθέσεις άμμο.
      Αλλού το πυλόχωμα είναι γκρί, αλλού κόκκινο και αλλού καφέ, το χρώμα να μην σε απασχολεί, το θέμα είναι να δεις την περιεκτικότητα του σε πηλό με το τέστ που σου είπα.
      Το χρώμα στα πυρότουβλα είναι σχετικό, αρκεί να μην είναι τα ελαφριά που είναι μονωτικά.

      Διαγραφή
  47. Καλημερα
    Εχω ενα προκατασκευασμενο ξυλοφουρνο 20ετια ο οποιος εχει κανει ρωγμες.Τι μπορω να κανω γι αυτο και τι αλλο για να τον ξαναζωντανεψω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα.
      Απο τις ρωγμές σου βγάζει φωτιά;καπνό,ζέστη ή τίποτα;

      Διαγραφή
    2. καπνο μονο βλεπω και υποθετω οτι θα βγαζει και ζεστη?????

      Διαγραφή
    3. καπνο μονο βλεπω και υποθετω οτι θα βγαζει και ζεστη?????

      Διαγραφή
    4. Αν βγάζει καπνό πάει να πεί πως έχεις μεγάλη ρωγμή μέχρι την εστία της φωτιάς...δυστυχώς δεν μπορεί να πάρει πολλά πράγματα γιατί και τα μπαλώματα με τις συστολές-διαστολές θα τα πετάξει πάλι.
      Δοκίμασε να το κλείσεις με πυρίμαχο κονίαμα και κομμάτια απο σπασμένο πυρότουβλό μήπως και δεν στο πετάξει.

      Διαγραφή
    5. ευχαριστω θα προσπαθησω

      Διαγραφή
  48. File dimitri thelo ke ego na ktiso xilofurno, ke tin vasi kato skeftika na koliso ta pirotuvla me pirokola apeftias sto tsimento, esi ti les dimitri? Se efharisto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Dimitri! I monosi ston pato tha ton kano me perliti ke ligo mavro tsimento tha ton stroso alfadia giro stus 5 cm ke pano eki ta pirotuvla horis kola? I kano kapu lathos? Se efharistio gia tis apantisis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά η μονωτική ιδιότητα των 5cm περλίτη είναι λίγη, εάν έχεις την δυνατότητα βάλει πετροβάμβακα σε πλάκα και απο πάνω 5cm περλίτη, διαφορετικά ξεκίνα έτσι, μη ξεχνάς οτι στα παλιά χρόνια ούτε μόνωση ούτε περλίτη ήξεραν.

      Διαγραφή
  50. Efharisto poli gia tis apantisis file Dimitri, opos elege ke o pateras mu, rotontas pas stin poli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Efharisto poli gia tis apantisis file Dimitri, opos elege ke o pateras mu, rotontas pas stin poli.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Φτιάχνω μια ψησταριά και θέλω την γνώμη σου για να αποφύγω τα πυρότουβλα στη πλάκα ψησίματος και στο περίγυρο γιατί κοστίζουν πολύ .
    Αν στο περίγυρο βάλω συνιθισμένα τούβλα θα αντέξουν ; Στην τσιμεντένια πλάκα τι να βάλω για να αντέξει ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πάρεις συμπαγή κεραμικά τούβλα, είναι φθηνά και αντέχουν άνετα!

      Διαγραφή
  54. Με γωνιακο τροχο κοβονται τα πυροτουβλα?κι αν ναι τι δισκο προτεινετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόβονται αλλα με πολύ σκόνη και πολύ προσοχή!!!
      πάρε τις μεγαλύτερους σε διάμετρο και λεπτότερους δίσκους κοπής πέτρας.
      Πολύ προσοχή αδερφέ, και πάντα με γυαλιά και εάν έχει μάσκα και γάντια!

      Διαγραφή
    2. Ενδιαφερομαι βασικα να φτιαξω ενα καμινι προπανιου και εχω βρει καποια παλια τουβλα απο πλινθοδομη ατμολεβητα τα οποια εχουν διαστασεις 21.5μηκος 11.5πλατος και παχος 6 περιπου!το χρωμα τους ειναι κιτρινα και ηθελα απλα καποια να τα κοψω για να φερω τις διαστασεις εκει που θελω!πιστευω οτι θα μου αντεξουν σε υψηλες θερμοκρασιες!Δημητρη σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση στο ερωτημα μου και εαν υπαρχει καποια επιπλεον συμβουλη θα χαιρομουν να την ακουσω!

      Διαγραφή
    3. Απο την στιγμή που δεν θα βάλεις φαγητό μέσα(τα κίτρινα παλιά πυρότουβλα περιέχουν αμίαντο) δεν θα έχει πρόβλημα, θα ήταν καλύτερα να βάλεις κάτι μονωτικό για το καμίνη σου και όχι θερμοσυσσωρευτικό, π.χ. κεραμοπλακες ή κεραμοβάμβακα.
      Με 90 ευρώ είσαι κομπλέ και το κάνεις ότι σχήμα θέλεις!

      Διαγραφή
    4. πετροβαμβακας με κοτετσοσυρμα και απεξω σοβατισμα με πυροχωμα πως σου φαινεται Δημητρη?δεν ειναι καλη επιλογη?

      Διαγραφή
    5. Καλό είναι και να κοιτάξεις να αγοράσεις πετροβάμβακα που να αντέχει στις θερμοκρασίες που θέλεις να φτάσεις και λίγο παραπάνω.
      Το πυρόχωμα είναι περιττό.Βάλε απλό τσιμέντοκονίαμα, δεν πρόκειται να φτάσεις μεγάλες θερμοκρασίες έξω από τον τον πετροβάμβακα.

      Διαγραφή
    6. Δημητρη χιλια ευχαριστω για τις πολυτιμες συμβουλες σου!νασαι παντα καλα!

      Διαγραφή
  55. Δημήτρη υπάρχει πρόβλημα αν ο φούρνος δεν είναι κυκλικός αλλά είναι ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο στη βάση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλησπέρα και χρόνια πολλά
    Μπορώ να βάλω την καμινάδα στο πίσω μέρος και όχι στο μπροστινό?Αν ναι πως? πως την κλείνω όταν ζεσταίνεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να την βάλεις στο πίσω μέρος και να την κλείνεις με κλαπέτο μόλις σβήσει η φωτιά.
      Γιατί όμως θέλεις να την βάλεις πίσω;

      Διαγραφή
  57. Στο σημείο που θέλω να τον χτίσω είναι πιο βολική πίσω, κυρίως οπτικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. για σας θέλω να κανω ξυλοφουρνο με την καυση τον ξυλων απο κατω . στις πυρόπλακεσ στο κεντρο θα εχει τρυπα, θα βαλω
    μονωση στη βαση??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και χρόνια πολλά.
      Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλεις να κάνει, μπορείς να μου δείξεις με κάποια φωτογραφία ή σχέδιο;

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα
    Παλια πυρότουβλα απο φούρνο αρτοποιείου παλιό κάνουν ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ειναι διαστάσεων 22x11 κάποια 4 cmκαι κάποια 5 cm πάχος
    Ειναι κατάλληλα;
    Επίσης μετά απο το χτίσιμο τους θα το σοβαντισω με πυρόκολλα και μετά τον καίω ή μετά και το τελικό σοβάντισμα πάνω απο τον πετροβάμβακα; Στη βάση ειναι αρκετά τα πυρότουβλα 6 cm?
    Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ιδανικό μέγεθος τους.
      Θα τον κάψεις μέχρι να στεγνώσει ΕΝΤΕΛΩΣ(4-5 ανάματα) και μετά θα τον κλείσεις με μόνωση και ότι άλλο θέλεις.
      Αυτό το κάνουμε για να μπορέσει να φύγει η υγρασία απο την πυρόκολλά και τα βρεγμένα τούβλα με μεγαλύτερη ευκολία.
      Τα 6 cm, για οικιακή χρήση, είναι μία χαρά!

      Διαγραφή
  61. Μπορώ να τα χτίσω ολόκληρα ώστε το πάχος τους να ειναι και το πάχος του θόλου; Ή πρέπει να τα κόβω στη μέση ώστε το πάχος του θόλου να ειναι 11cm?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάτε το τι θέλεις.
      Μεγαλύτερο πάχος=Μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα(δηλαδή θα έχεις περισσότερο χρόνο στην θερμοκρασία που προτιμάς, αρα περισσότερα ψησίματα).
      Δυστυχώς πρέπει ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ να τον "γεμίζεις" ζέστη σε όλο το πάχος του, όταν πρόκειται να ψήσεις χωρίς κάρβουνα βεβαίως, δηλαδή ψωμί.Αυτό σημαίνει οτι θα χρειαστεί να τον καις περισσότερη ώρα.
      Πιστεύω οτι 10 cm πάχος θόλου,που θα σου βγει το 22 στη μέση, είναι μία χαρά για οικιακό φούρνο.

      Διαγραφή
  62. Πως να σου στείλω μια φωτογραφία ώστε να μου πεις τη γνώμη σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Δημήτρη καλησπέρα
    Πάνω απο την πλάκα 10cm πετροβάμβακας, από πάνω λίγο άμμο θάλασσας και μετά οι πλάκες χωρίς κόλλα ειναι αρκετές για τη μόνωση της πλάκας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο πετροβάμβακας είναι μαλακός, εάν θέλεις βάλε πετρόπλακα, δηλαδή πετροβάμβακα με δυνατότητα να κρατάει βάρος.
      Διαφορετικά κεραμοπλακα.
      Η άμμο θαλάσσης είναι περιττή, απλά έχει επικρατήσει η λάθος εντύπωση πως μονώνει το πάτωμα ενώ κάνει ακριβώς το αντίθετο.
      Βάλε όση περισσότερη μόνωση μπορείς...όχι λιγότερο απο 10 cm πετροπλακα.

      Διαγραφή
  64. Καλησπέρα και πάλι
    Υπάρχει πρόβλημα, από άποψη χημικών, αν κάνω το παραπάνω στη βάση?
    Δηλαδή πάνω απο την πλάκα μπετού πλάκες πετροβάμβακα και από πάνω τους τις Πυρόπλακες ή τα πυρότουβλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν ακουστεί πολλά για τον πετροβαμβακα αλλα εχω δεί να τον βάζουν σε πολλες περιπτώσεις(τζακια και φουρνους).
      Μπορείς εαν θέλεις πάνω απο τον πετροβαμβακα να βαλεις 2 πόντους τσιμεντοκονίαμα με περλίτη έτσι ώστε να τον απομονώσεις τελείως απο τις πλάκες.
      Διαφορετικά υπάρχουν οι κεραμοπλακες που σου ειπα οι οποίες δεν έχουν ινες και είναι κεραμικο υλικό άρα foodsafe.

      Διαγραφή
  65. Καλημέρα Δημήτρη, Διαβάζοντας πολλές φορές όλα τα παραπάνω σχόλια ερωτήσεις και απαντήσεις αποφάσις να στήσω ένα ξύλο φούρνο με βάση 10 πόντους τσιμέντου 15 πόντους Πλάκες Πέτρο Βαμβακά έξι πόντους Κεραμοπλα Καις και για Θολό παλιό τούβλο φτιαγμένο το 1950 Πάχους 20Πόντους μόνωση 15 Πόντους πετροβάμβακα και Σοβά χοντρό Ψιλό έχεις να μου αναφέρεις Και παρατηρήσεις κάτι στην σκέψη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. dhmhtrh sorrygia ta greekliss alla exei thema To kinito mou.
    exw ftiaxei fourno me purotoubla palia kokkina alla dabazontas edw exw kanei lathos kai den exw balei monosei katw..
    exw kolhsei kateythian ta purotoubla me purokola panw sthn plaka. ti na kanw twra?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά θα χάνεις θερμότητα απο τον πάτο, απλά θα έχεις μικρότερους χρόνους ψησίματος, τον έχεις δοκιμάσει;

      Διαγραφή
  67. Πως μπορώ να σου στείλω φωτογραφίες απο το φούρνο που έφτιαξα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Στον πάτο έβαλα έξι πόντους πετροβάμβακα, 4αρια πυρότουβλα
    Στο θόλο παλιά πυρότουβλα κομμένα στη μέση, μετά τα περασα μια στρώση πυρόκολλα, απο πάνω 15cm πετροβάμβακα, και μετά σοβάντισμα με περλίτη και τέλος τον τελικό σοβά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ξυλόφουρνος
    https://imgur.com/gallery/5bqdo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. καλημερα πολυ ωραια τα λετε
    ερωτηση εαν μπροστα απο την ποτρα ακριβως κατω απο την καμιναδα βαλουμε τα πυροτουβλα ενα παρα ενα η απλα αφηνοντουμε ενα κενο ακριβως στο τειλειωμα της πορτας δημιουργωντας ετσι μια σχαρα για να πεφτει η σταχτη και τα καρβουνα πιστευεις οτι θα ηταν λειτουργικο η θα δημιουργουσε προβληματα επισης θα μπορουσε να δουλευει και ως παροχη αερα οταν εχουμε την πορτα κλειστη εξω απο την καμιναδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξε ένα ανωξήδοτο τετράγωνο που θα κρεμάει μπροστά στην πόρτα σου και εκεί μέσα θα σέρνεις τα κάρβουνα και τις στάχτες σου.
      Εάν το κάνεις με τον τρόπο που λες θα δουλέψει, απλά είναι κάτι παραπάνω που δεν θα σου προσφέρει τίποτα το περισσότερο.
      Όταν λες την πόρτα κλειστή έξω απο την καμινάδα τι ακριβώς εννοείς;
      Η πόρτα κλείνει πάνω στον θόλο και ασφαλίζει τον θόλο χωρίς να υπάρχει κάπου αλλού τρόπος να διαφύγει η θερμότητα.
      Εάν βάζει την πόρτα έξω απο την καμινάδα, δηλαδή στην μεγάλη καμάρα, κόβεις τον αέρα που μπαίνει στον φούρνου σου.
      Εάν σηκώσεις την πόρτα και μπαίνει αέρας απο κάτω απο την πόρτα τότε διμιουργείς ένα δυνατό ρέυμα το οποίο θα ανεβάσει γρήγορα την θερμοκρασία του φούρνου σου κάνοντας τέλεια καύση λόγο του κυκλώματος που θα δημιουργηθεί.
      Γενικά δεν θα σου προσφέρει τίποτα γιατί θα φεύγει η περισσότερη ζέστη από την καμινάδα σου και ο φούρνος θα ζεσταθεί μόνο επιφανειακά.

      Διαγραφή
  71. Καλησπερα κι απο μενα. Εχω προσφατα ολοκληρωσει κι εγω εναν ξυλοφουρνο κυριως για πιτσα αλλα κ για 1ταψακι ισα ισα, 5.5 εκατοστα παχος(πυροτουβλο και πυροκολλα συνδετικο υλικο),60 cm διαμετρ με ανοιγμα πορτας 36 cm. Τον εχω αφησει να στεγνωσει (χωρις μονωση ακομα)15 μερες και σημερα εκανα το 1ο αναμα. Περιπου 15 λεπτα με χορταρακια ξερα και προσαναματα. Μου εκανε καποιες μικρες ρωγμες κυριως απο πανω,οκ, αλλα αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι στην εξωτερικη αψιδα οπου εχω κανει για την καμιναδα, απο την πλευρα που ειναι τα μισα τουβλα,ενα εξ αυτων ξεκολλησε απο την μια πλευρα με αποτελλεσμα να ψιλοκουναει. Λογικα δεν πρεπει να εχει ιδιαιτερο θεμα αλλα θα ηθελα και την γνωμη σας. Θα προσπαθησω να ανεβασω κ φωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πέτρο, εάν δεν βάλεις χτιστή καμινάδα που θα κάτσει πάνω στην αψίδα είναι εντάξει, εαν βάλεις να χτίσεις πρώτα δεξιά και αριστερά της αψίδας κάνοντας μία βάση που θα κάνει ποιό στιβαρή την αψίδα.
      Ο φούρνος σου είναι πολύ όμορφος και έδωσες αρκετά χρήματα για τα πυρότουβλα και θα έχεις άφθονο χρόνο για ψήσιμο, δεν ξέρω εάν έχεις ασχοληθεί με ξυλόφουρνο αλλα ξέχνα ότι ξέρεις με τους ηλεκτρικούς και κράτησε ανοιχτό το μυαλό σου μέχρι να μάθεις πως δουλεύει.
      Γενικά να μετριάζεις τις φωτιές σου, ούτε πύρινη κόλαση ούτε φιτίλι απο καντήλι.|
      Καλά ψησίματα!!!

      Διαγραφή
  72. wood oven crete https://imgur.com/gallery/QSHEM Κατω απο το πλακακι εχει 5cm πετροβαμβακα κ 2 cm αμμο απο πανω του.το πλακακι το εβαλα επειδη δεν ηθελα να εχει αμεση επαφη η πλακα με τον πετροβαμβακα. Για τον ιδιο λογο, εξωτερικα θα ντυσω τον φουρνο με κομματια κεραμικου υλικου (απο σπασμενες γλαστρες), απο πανω πετροβαμβακας και τελος μια στρωση τσιμεντο με περλιτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Ευχαριστω για την απαντηση. Οχι δεν θα κανω χτιστη καμιναδα,απλα θα κανω μια μικρη πατουρα κ θα βαλω ανωξειδωτη σωληνα. Δεν εχω ασχοληθει με ξυλοφουρνο ξανα(κινητρο ηταν η πιτσα) αλλα μου αρεσε παρα πολυ η ολη διαδικασια. Πηρα αρκετες ιδεες απο το ιντερνετ αλλα και αρκετες χρησιμες πληρφοριες απο το blog σας και πιστευω οτι το αποτελεσμα μεχρι τωρα ξεπερασε τις προσδοκιες μου. Η αληθεια ειναι οτι ανυπομονω να τον δουλεψω ωστε να αρχισω να αντιλαμβανομαι τον τροπο που λειτουργει αλλα φανταζομαι οτι στην περιπτωση του ξυλοφουρνου η υπομονη ειναι σημαντικος παραγοντας της ολης διαδικασιας.. Καλη δυναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Καλημέρα σε όλους. Εχω ένα παλιό ξυλόφουρνο που θελει αρκετή δουλειά. Εξωτερικά θα τα καταφερω αλλα μεσα στο φουρνο ο πατος ειναι απο πηλό που εχει γινει σκονη . Το τριβω με το χερι και βγαίνει. Η ερωτηση μου ειναι τι θα μπορουσα να βαλω στο πατο του καθώς ειναι δυσκολη η προσβαση στο εσωτερικο για να στρωσω πυρότουβλο. Η σκεψη ειναι να βαλω μερικες μεγαλες πλακες πετρα και τα κενα να τα γεμισω με λασπη που κανω απο πυροτσιμεντο και τον πηλό (που τωρα εχει γινει σκονη ). Αν η σκεψη μου ειναι σωστή τι πετρα θα ηταν ιδανικη για αυτη τη χρήση? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μονο εάν βάλεις πλάκα σε κονίαμα, δηλαδή να το κάνεις χαρμάνι και να γεμίσεις την πλάκα του φούρνου σου.
      Θα σου κάνει ρωγμές αλλα όλοι οι φούρνοι με χυτή πλάκα κάνουν.Το να βάλεις πετρόπλακες λεπτές π.χ. 3 πόντους είναι και αυτό μία λύση.Οτι σε βολέυεις λόγω χώρου και κόστους.

      Διαγραφή
  75. καλημέρα σας αν το ανοιγμα της πορτας ειναι μικροτερο σε σχεση με τον θολο θα εχω προβλημα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πλάτος δεν παίζει κανέναν ρόλο, το ύψος όμως θέλει λίγο υπολογισμό γιατί πολύ ψηλό θα σου φέυγει η ζέστη αμέσως έξω ενώ πολύ χαμηλό θα συγκρούονται το ζεστό με το κρύο ρευμα και δεν θα σου κάνει καλή κυκλοφορία αέρα, άρα δεν θα σου ανάβει η φωτιά.

      Διαγραφή
  76. Καλησπέρα, Δημήτρη εγώ είμαι στην διαδικασία κατασκευής εχω αγοράσει τσέχικες πυρόπλακες 6cm και πυρότουβλα επίσης 6cm από έξω λέω να το μονώσω με 4cm πυροτσιμέντο και μετα σοβατισμα. Είναι αρκετό η χρειάζομαι extra μόνωση? Ευχαριστώ και για όλες τις παραπάνω συμβουλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πυροτσιμέντο δεν δίνει μόνωση αλλα θερμοχωρητικότητα.
      Να βάλεις μια μικρή επίστρωση μετά τα πυρότουβλα(1 πόντο) και μετά μόνωση.
      Όση περισσότερη μόνωση τόσο καλύτερα αλλα πιστεύω δύο στρώματα 5mm πετροβάμβακα θα είσαι μία χαρά.
      Προσοχή να μην τα ζουμπίξεις,απο έξω θα βάλεις κοτετσοσυρμα, χοντρόσοβά και ψιλό σοβά.

      Διαγραφή
  77. Αγαπητέ κ.Δημήτρη συγχαρητήρια για την ενημέρωση που κάνετε για μας τους αδαείς.
    Ξεκινάω τώρα την προσπάθεια κατασκεύης του "ονείρου"... Έφτιαξα την βάση και θέλω να τοποθετήσω μια στρώση απο παλιά βαριά πυρότουβλα που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση, στη συνέχεια να σκεπάσω με στρώση από πυρόχωμα και από πάνω πυρόπλακες 6εκ..
    Πείτε μου τη γνώμη σας αν ενδείκνυται αυτός ο τρόπος - π.χ. θα είναι αποδοτικά τα συγκεκριμένα πυρότουβλα;- καθώς και αν μπορώ να μονώσω την πόρτα του φούρνου με YTONG κολλημένο με πυρόκολλα και βίδες πάνω στο σίδερο.
    Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μου διαθέσατε.
    Βασίλης Οικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βασίλη, κατ αρχή σκέτο Δημήτρης, με κάνει να φαίνομαι μεγάλος το κύριε :).
      Εαν βάλεις τόσο μεγάλη θερμοχωρητικότητα στην βάση του φούρνου σου θα χρειάζεσαι εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια καψίματος για την φορτίσεις, εάν δεν καις τουλάχιστον 3 ώρες τον φούρνο σου τα φαγητά σου θα είναι άψητα από κάτω γιατί θα τραβάει την θερμοκρασία σου το κρύο μέρος της πλάκας σου για να εξισώσει την θερμοκρασία.
      Μία πλάκα μεγαλύτερη των 5 εκατοστών είναι υπερβολή για οικοιακό φούρνο που θα ανάβει κάθε εβδομάδα το περισσότερο.
      Στα 6 εκ είσαι μία χαρά.
      Βάλε μόνωση(περλίτη,κεραμοπλακες ή πετροβαμβακα σε σκληρές πλάκες) κάτω από τις πυρόπλακές σου και είσαι μια χαρά.
      Να κάνεις μία πόρτα σου για ψήσιμο ψωμιού απο ξύλο που θα την μουλιάζεις στο νερό και θα την βάζεις μόλις ο φούρνος σου πέσει στου 270 βαθμούς το μέγιστο!
      Θα κάνεις άλλη μία με λαμαρίνα ψιλή και μέσα να βάλεις πετροβάμβακα, χερούλια με σπιράλ για απαγωγή θερμότητα και είσαι κομπλέ.

      Εγώ έκανα αυτή και είναι μία χαρά.

      https://s15.postimg.org/rukhern2z/IMG091.jpg
      https://s15.postimg.org/oc8hidm6z/IMG092.jpg
      https://s15.postimg.org/yatg4uvmj/IMG093.jpg

      Διαγραφή
  78. καλημερα Δημητρη. Θα ηθελα να κανω και εγω μερικες ερωτησεις για εναν φουρνο που αγορασα πρόσφατα.
    Η καμινάδα ειναι μεσα στον θόλο, δεν εχει μεγαλύτερες απώλειες κατα την διάρκεια του ζεστάματος?
    επίσης σκέφτομαι να κάνω μια επιπλέον μόνωση με υαλοβάμβακα και κατασκευη τοιχίου γυρω απο τον θόλο και στην συνεχεια να το γεμίσω άμμο. Πιστευεις ότι θα προσφέρει κάτι? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν σου έχει κλαπέτο η καμινάδα;
      Εάν όχι σίγουρα θα έχει σοβαρές απώλειες όταν θα σβήσει η φωτιά και θα μείνεις με την ζέστη που έχει μαζέψει ο φούρνους σου, μπορείς να κλείσεις την καμινάδα με κάτι απο πάνω.
      Υαλοβάμβακα με τίποτα, δεν κρατάει!!!Βάλε πετροβάμβακα.
      Η Άμμος θα σου τραβάει περισσότερη ζέστη, βάλε απλά πετροβάμβακα γύρω απο τον θόλο σου..

      Διαγραφή
    2. Έχει κλαπέτο η καμινάδα. Απλά δεν ξερω πως ακριβώς να το χρησιμοποιήσω. |το κλείνω αφου σβησει η φωτιά?
      Δεν εβαλα αμμο τελικα αλλα περλίτη.
      Ευχαριστώ για την απάντηση

      Διαγραφή
    3. Το κλαπέτο ανοιχτό μόνο όταν καίς το φούρνο, μόλις βγάλεις κάρβουνα το κλείνεις.
      Καλύτερα που έβαλες περλίτη.

      Διαγραφή
  79. Δημήτρη καλημερα. Χρησιμοποίησα τον φούρνο γιασ πρώτη φορά χθες και μπορώ να πώ ότι εμεινα απόλυτα ικανοποιημένος. Εψησα φαγητό και ψωμι άνετα και στην διαρκεια του ζεστάματος έφτασε σε αρκετη θερμοκρασια για να ψήσω και δυο πίτσες. αυτο που παρατήρησα ειναι ότι στον χώρο κάτω απο την βάση ειχα αρκετη ζέστη. Να σκεφτείς ότι εριξα λίγο νερο για να ξεπλύνω τις στάχτες και έβγαλε ατμό. Μήπως θα έπρεπε να κάνω μια μόνωση το κάτω μέρος της βάσης με πετροβάμβακα για να κραταει πιο πολύ την θερμοκρασία? που μπορώ να σου στείλω μια φωτο για να σου δείξω ακριβώς τι εννοώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν μονώσεις την πλάκα απο κάτω, αργά ή γρήγορα ο οπλησμός της πλάκας θα οξυδωθεί, το τσιμέντο θα γίνει σαθρό και πολύ πιθανών να καταρέυσει η πλάκα.
      Μόνωση κάτω απο τη βάση δεν έχεις βάλει;

      Διαγραφή
    2. ο φούρνος ειναι εμπορίου, αγορασμενος απο την θερμοζελ. Υποθέτω ότι ειναι μονωμενη. Απλά διαπίστωσα ότι στον χώρο κάτω απο τον φούρνο (εκει που αποθηκεύεις τα ξύλα) όταν εψηνα ειχε αρκετη ζέστη, γιαυτό σκέφτηκα να βάλω λιγο πετροβάμβακα κάτω απο την βάση.

      Διαγραφή
  80. Πολύ ωραια συζήτηση πέτυχα. Θέλω να φτιάξω ξυλόφουρνο και σκέφτομαι να ειναι σχήμα όχι κυκλικό αλλα κυλινδρικό. Δηλαδή σαν ενα βαρέλι κομμένο κατα μήκος. Θα έχω κάποιο θέμα θερμότητας με αυτό το τρόπο ή δεν εχει σημασία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλει να κάνεις 3 μετακινήσεις τις φωτιάς αντί για μία​ αλλά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα, στην Αμερική σχεδόν όλοι έτσι τούς κάνουν αλλα θεωρούνται Φούρνοι πίτσας.

      Διαγραφή
    2. Όταν λες 3 μετακινήσεις εννοεις στις 3 πλευρες του φουρνου να πάν τα καρβουνα? Το εχω δει οτι θεωρούνται φουρνοι πίτσας και σκεφτηκα μήπως δεν θα κραταει τη θερμοκρασια πολύ ωρα ώστε να μπορω να ψήσω και φαγητα

      Διαγραφή
    3. Το πόση ώρα θα ψήσεις εξαρτάται απο το πόση ώρα θα τον κάψεις, ποσο καλή μόνωση έχεις και απο το ποσο θα ανοιγοκλείνεις την πόρτα.

      Διαγραφή
  81. Χριστός Ανέστη!!
    Έχουμε στο χωριό λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη έναν ξυλοφουρνο πολύ πολύ παλιό (ίσως από το το 1935).Ήταν μέρος ενός...."συγκροτήματος" στάβλου και χώρου φούρνου και μαγειρέματος όλα από πλιθιά.ο φούρνος είναι εσωτερικά με κεραμίδια και εξωτερικά με πέτρες.ο θόλος μέσα διατηρημένος τέλεια.εξω έχει υποστεί φθορές αλλά δεν πειράχθεικε καθολου ο θόλος.εχει μπροστα και καμινάδα από πλιθιά.
    Γκρέμισαμε πρόσφατα τα υπόλοιπα πλιθινα χτίσματα και κρατήσαμε το φούρνο .Θα προσπαθήσουμε να τον επισκευασουμε.
    Έχω φωτός αν θέλετε να δείτε αλλά και να μας συμβουλεύατε για την επιδιόρθωση του.
    Ευχαριστώ
    Μαίρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται πόσο σαθρό ειναι το υλικό, εκείνα τα χρόνια χτίζανε τους φούρνους είτε με πυλοχωμα ή με αμμο ψιλή με ασβέστη, στείλε μου φωτό να σου πω.

      Διαγραφή
  82. Καλημέρα και ευχαριστώ πάρα πολύ που με απαντήσατε.δυστυχως ή ευτυχώς μπήκε ήδη οικοδόμος για να στηρίξει εξωτερικά τον φούρνο χρησιμοποιώντας συμπαγή παλιά τούβλα που είχαμε.το κενό που δημιουργήθηκε με τι να το γεμίσουμε?
    Μπορώ σε κάποιο μέιλ να σας στείλω τις φωτο??Δεν έχω Facebook
    Ευχαριστώ πολύ .Φοβάμαι μην το κλείσει από πάνω και δεν γεμίσει με το κατάλληλο υλικό για μόνωση μία και δεν είμαστε εκεί.περιμενω την απάντηση σας και ένα μέιλ
    Χίλια ευχαριστώ
    Μαιρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είναι κενά στο εξωτερικό μέρος με απλο πηλό με άμμο ψιλή κάνεις ένα υλικό σαν πλαστελίνη και βουλωνεις τα κενά, μόλις στεγνώσει αυτο θα είναι πέτρα.
      dimitrisbizakis@gmail.com

      Διαγραφή
  83. Ξεκίνησα την κατασκευη του φούρνου απ το μικροβιο που μου μπήκε διαβάζοντας εδω. ειμαι στην φάση που έριξα την πλάκα με τσιμέντο. Για μόνωση στον πάτο θα βάλω μίγμα περλίτη με τσιμέντο και πάχος 20 εκατοστά. Τον εχω τον περλίτη απο άλλη οικοδομική χρήση. Θέλω να μου πεις Δημήτρη την αναλογία σε τσιμέντο. Μετά πάνω απο τον περλίτη ακουμπάω τις πυρόπλακες χωρις κόλλα αν εχω καταλάβει σωστα. Στρώνω καθόλου αμμο θαλάσσης? Επίσης στο θόλο σκεφτόμουν να βάλω πετροβάμβακα με πλέγμα. 7 εκατοστά πάχος πετροβάμβακας θεωρείς οτι ειναι καλό? ή μηπως να βάλω μιγμα περλίτη με τσιμέντο και εκεί? Πώς θα έχω καλύτερο αποτέλεσμα? Βοήθησε με να δω πως θα προχωρήσω Δημήτρη. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αναλογία είναι περίπου 12 προς 1, το ζητούμενο είναι απλά να ανακατέψεις τόσο τσιμέντο όσο να κάνεις γκρί όλον το περλίτη. Ανακατεύεις χωρίς νερό μέχρι να πάει παντού το τσιμέντο, ρίχνει λίγο νερο, και ανακατεύεις απαλά ώστε να μην σπάς τον περλίτη, ακόμη και με το χέρι εάν μπορείς ακόμη καλύτερα!
      Το μίγμα πρέπει να το πατήσεις με το χέρι, στην αρχή θα σου φένεται απίστευτα ευθραυστο για να βάλεις πλάκες πάνω του αλλα όταν στεγνώσει καλά θα γίνει πολύ σκληρό.
      Αμμο θα βάλεις μόνο για να αλφαδιάσεις τις πλάκες.
      7 εκατοστά είναι καλά αλλα όσο περισσότερη μόνωση τόσο το καλύτερο!
      Το ιδανικό θα ήταν να βάλεις 10 πόντους περλίτη στο θόλο, απο πάνω πετροβάμβακα.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κατασκευή ξυλόφουρνου με πυρότουβλα - Τα υλικά